Aktuelno iz kulture

Ermitaž traži Ticijana i Kandinskog: Muzej zahteva od kolega da vrate dela koja su im pozajmili

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

22:10

Ermitaž traži Ticijana i Kandinskog: Muzej zahteva od kolega da vrate dela koja su im pozajmili
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Žao nam je, ali do kraja meseca morate vratiti dela koja smo vam pozajmili. Pripremite slike i ambalažu, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo", ukratko glasi poruka koju je muzej Ermitaž poslao muzejima širom sveta u pismu s potpisom direktora te čuvene institucije Mihaila Pjotrovskog.

Muzej iz Sankt Peterburga se pozvao na odluku koju je pre toga donelo rusko Ministarstvo kulture, da se sva umetnička dela vrate u zemlju, što mnogi vide kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog Ukrajine, ali i na gotovo sveopšti bojkot ruske kulture i umetnika u svetu.

Kraljevska palata u Milanu na spisku je muzeja kojima je pomenuti zahtev stigao, a koja bi trebalo da vrati pozajmljene - Ticijanovu "Mladu ženu sa perom na šeširu" i čuvenu skulpturu Antonia Kanove "Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem", pišu italijanski mediji.

profimedia

"Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem", Antonio Kanova

"Ministarstvo nema nadležnost po tom pitanju, ali čini mi se da je jasno da, kada vam vlasnik traži da mu vratite nešto što ste od njega pozajmili, onda tako morate i uraditi", izjavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

U Rimu se pak nalazi Pikasova "Mlada žena" iz 1909, koja je pozajmljena, takođe, od Ermitaža i koja se sada prvi put našla na jednoj izložbi u Rimu i to u organizaciji Fondacije Fendi. 

Čuvena Galerija d'Italija u Milanu u velikom je problemu, budući da se na izložbu pod nazivom "Gran Tour" o putovanjima evropske elite 18. i 19. veka, nalazi čak 23 dela pozajmljena od čuvenog ruskog muzeja.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, pred istim problemom se nalazi i Palazzo Roverella u Rovinju gde je predstavljeno čak 80 remek-dela Vasilija Kandinskog, a koja su vlastništvo Ermitaža.

Euronews Srbija je nedavno pisao o velikoj izložbi Faberžeovih jaja u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, koji je od kolega iz Rusije pozajmio čak tri vredna primerka.

Predstavnik Muzeja Viktorije i Alberta, kako prenose mediji, izjavio je da je njegovo osoblje bilo u kontaktu sa Britanskim odeljenjem za digitalne medije, kulturu, medije i sport u vezi sa razvojem situacije u Ukrajini. Agencija garantuje zaštitu eksponata ruskih muzeja i napominje da do sada nije bilo zahteva ruskih organizacija za vraćanje eksponata.

U Fondaciji Luj Viton u Parizu izložena su dela Pjera Bonara, Vinsenta van Goga, Andre Derena, Pabla Pikasa, Pola Sezana iz kolekcija Ermitaža i Puškinovog muzeja, kao i u Državne Tretjakovske galerije. 

Tretjakov galerija u Moskvi planirala je da pozajmi radove Vasilija Kandinskog Rimu i da organizuje izložbu savremene umetnosti iz Indije. Dok je sudbina Kandinskog još neizvesna, druga izložba je već otkazana

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura