Aktuelno iz kulture

Bakterije besprekorno očistile Mikelanđelove mermerne skulpture u Kapeli porodice Mediči

Komentari

Autor: Guardian

14/03/2022

-

22:52

Bakterije besprekorno očistile Mikelanđelove mermerne skulpture u Kapeli porodice Mediči
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na 545. godišnjicu od rođenja Mikelanđela predstavljeni su rezultati inovativnog načina čišćenja mermernih skulptura bakterijama i to na primeru grobnice porodice Mediči koju je projektovao taj renesansni majstor.

Mikelanđelo je 1520. dobio zadatak da osmisli Novu sakristiju u Kapeli Mediči u Firenci posvećenoj svetom Lorencu.

Grobnica je ukrašena skulpturama koje predstavljaju likove dvojice vojvoda iz porodice Mediči - Đulijana di Lorenca i Lorenca di Pjera, kao i alegorijskim figurama koje predstavljaju različita doba dana. 

Tim je proveo osam godina restaurirajući delikatni spomenik, koristeći gel sa bakterijskim kolonijama u poslednjoj fazi uklanjanja najtvrdoglavijih mrlja.

Wikipedia.org/shakko

 

Pre nego što su odabrali tri netoksična soja, najefikasnija u čišćenju mermera, testirali su 11 sojeva bakterija, a Serratia ficaria, bakterija koja inače izaziva infekcije urinarnog trakta, uspela je da očisti prljavštinu iz grobinice za samo dva dana.

Deo sarkofaga bio je u naročito lošem stanju, jer su ostaci Alesandra Medičija, vladara Firence koji je bio ubijen, bili zakopani bez prethodne pripreme tela, što je značilo da su posle izvesnog vremena, telesne tečnosti i produkti raspadanja počeli da cure i ostavljaju tragove na mermeru.

Restauracija je završena prošle godine, a grobnica je predstavljena na događaju koji je upriličila Akademija umetnosti crtanja.

Monika Bijeti, istoričarka umetnosti i nekadašnja direktorka Muzeja Kapele Mediči, koja je vodila projekat je izjavila: "Obnavljanje jednog od mesta sa najvećom simbolikom za umetnost zahtevalo je znanje, iskustvo i nauku u kombinaicji sa kvalitetima osetljivosti i inteligencije. Iz tog razloga, rad je testiran od početka, a zatim podvrgnut konstantnom optičkom, metodološkom i naučnom proveravanju".

Preporuka za vas

Luvr i Ufici tuže sajt za odrasle zbog aplikacije koja na remek-dela ubacuje likove zvezda filmova za starije od 18
Pravda za Dantea stigla 700 godina kasnije: Na ponovljenom suđenju dokazali da je pesnik prognan iz političkih razloga

Komentari (0)

Kultura