Aktuelno iz kulture

Tokom obnove Notr Dama pronađen neobičan olovni sarkofag za koji se ranije nije znalo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

08:19

Tokom obnove Notr Dama pronađen neobičan olovni sarkofag za koji se ranije nije znalo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom radova na restauraciji pariske katedrale Notr Dam pronađeno je nekoliko grobnica i olovni sarkofag, najverovatnije iz 14. veka, za koje se ranije nije znalo. Tokom pripremnih radova za obnovu tornja katedrale koja je teško oštećena u požaru 2019. godine, otkrivena je nekropola "izvanrednog naučnog značaja".

Među grobnicama je bio i "potpuno očuvan olovni sarkofag u obliku ljudskog tela", koji je verovatno napravljen za nekog velikodostojnika. Pored grobnica, elementi oslikanih skulptura pronađeni su neposredno ispod sadašnjeg nivoa poda katedrale, a identifikovani su kao delovi originalnog krovnog paravana iz 13. veka – arhitektonskog elementa koji odvaja prostor oltara od ostatka građevine.

Drugi delovi strukture, uništeni početkom 18. veka, otkriveni su tokom restauracije Notr Dama sredinom 19. veka i već su izloženi u Muzeju Luvr. Francuski istraživači izvršili su najnovija arheološka iskopavanja pre nego što su postavljene skele za obnovu tornja.

Arheološka istraživanja će biti produžena do 25. marta, saopšteno je iz Ministarstva kulture. Inače, planirano je da se radovi rekonstrukcije katedrale završe do 2024. godine. 

Istorija Notr Dama

Notr Dam je katedrala posvećena Bogorodici u "srcu" Pariza. Bila je mesto brojnih značanijh događaja francuske istorije. 

Pixabay

 

Tokom srednjeg veka bila je župna crkva, te je 1239. godine u nju pristigla relikvija koja se prema verovanju rimokatoličkih hrišćana smatra Hristovom trnovom krunom koju je nosio na raspeću.

Vekovima je katedrala bila jedna od najvećih građevina zapadne civilizacije. 

Pretpostavlja se da je na njenom mestu na početku hrišćanstva, kao priznate vere s početka 4. veka postojao rimsko-galski hram posvećen bogu Jupiteru, o čemu svedoči takozvani "Stub lađara" iskopan 1711. godine. 

Bila je inspiracija brojnim umetničkim delima među kojima je i knjiga Viktora Igoa "Zvonar Bogorodičine crkve". 

Pixabay

 

Od početka 21. veka katedralu godišnje posećuje oko 14 miliona turista i hodočasnika, što je čini jednom od najposećenijih građevina u celoj Evropi. 

Požar u katedrali izbio je 15. aprila 2019. godine oko 18.50 ispod krova, a ugašen je petnaest sati kasnije.

U požaru su izgoreli krov i kula na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori su teško oštećeni. Veću štetu sprečio je kameni plafon.

Preporuka za vas

Tužbe zbog požara u Notr Damu: Parižani kivni na gradsku vlast, jer nije organizovala evakuaciju stanovništva

Komentari (0)

Kultura