Evropa

Tužbe zbog požara u Notr Damu: Parižani kivni na gradsku vlast, jer nije organizovala evakuaciju stanovništva

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2021

-

23:21

Tužbe zbog požara u Notr Damu: Parižani kivni na gradsku vlast, jer nije organizovala evakuaciju stanovništva
Tužbe zbog požara u Notr Damu: Parižani kivni na gradsku vlast, jer nije organizovala evakuaciju stanovništva - Copyright EPA/BENOIT TESSIER

veličina teksta

Aa Aa

Više tužbi podneto je protiv pariskih vlasti zbog toga što su, kako se ocenjuje, ugrozile zdravlje građana jer nisu pravovremeno reagovale kada se tokom požara u katedrali Notr Dam 2019. godine istopilo oko 400 tona olova.

Otrovne čestice istopljenog olova sa krova katedrale zagadile su širi prostor u tom delu Pariza, a gradske vlasti se optužuju da nisu organizovale evakuaciju stanovništva dok se kontaminirani prostor ne očisti, preneo je BBC.

Advokati dve porodice, čija deca su bila izložena otrovnim isparenjima olova, jedna zdravstvena organizacija i sindikat zdravstva naveli su da su vlasti ugrozile život građana zbog toga što nisu reagovale, iako je postojao veliki rizik od trovanja olovom.

Uprkos obimu požara i saznanju da postoji rizik od zagađenja i kontaminacije, gradska vlast više od tri meseca nije preduzela nikakve mere predostrožnosti, navodi se u tužbama, u koje je imala uvid agencija AFP.

Simulacija koja je urađena 2019. godine pokazala je da su čestice istopljenog olova mogle da se prošire čak 50 kilometara od katedrale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa