Aktuelno iz kulture

Konstrakta: Fokus je da u Torinu damo sve od sebe, možda se desi ista vrsta neočekivanog rezultata kao ovde

Komentari

Autor: RTS

19/03/2022

-

10:53

Konstrakta: Fokus je da u Torinu damo sve od sebe, možda se desi ista vrsta neočekivanog rezultata kao ovde
Konstrakta: Fokus je da u Torinu damo sve od sebe, možda se desi ista vrsta neočekivanog rezultata kao ovde - Copyright Printscreen YouTube/RTS Prikazuje

veličina teksta

Aa Aa

"Nemam nepoverenje u publiku, mislim da je moj pristup svemu tome možda kič, da stereotipno razmišljam da jedna ovakva kompozicija možda ne treba da bude tamo gde je otišla i to je sada ispalo kao mala diverzija, ali mislim da se samo pokazalo da možemo možda i drugačije da biramo", rekla je predstavnica Srbije za "Pesmu Evrovizije" Ana Đurić Konstrakta u specijalnom izdanju Kulturnog dnevnika RTS.

Bez očekivanja je ušla u takmičenje "Pesma za Evroviziju", a na pitanje da li se sada nešto promenilo budući da odlazi u Torino, Konstrakta kaže da se očekivanja nisu promenila.

"Fokus je na tome da se ode i da se odradi taj posao onako kako smo mi to osmislili, da se odradi najbolje, da damo sve od sebe. Videćemo šta će biti. Možda se desi ista vrsta neočekivanog rezultata, kao i ovde", istakla je Ana Đurić Konstrakta u razgovoru sa Andreom Obradović u Kultnom dnevniku.

Pesmu nije sama prijavila za takmičenje, ali je na kraju dala odobrenje. Prema njenim rečima, inicijativa je došla iz samog studija "Gruvlend" i od prijatelja koji su prepoznali da "In Corpore Sano" (deo "Triptiha" sa pesmama "Nobl" i "Mekano") može da ide na "Evroviziju".

"In Corpore Sano" je ubedljivo prva pesma u trendingu u regionu, ali i u mnogim drugim evropskim zemljama. Na navode novinarke Kulturnog dnevnika da je Konstrakta preskočila na sajtu "Genius" i Zendaju i svetske zvezde, te da se čin da se nikada nije u ovoj meri govorilo o jednom evrovizijskom predstavniku koji još nije stupio na evrovizijsku scenu, Konstrakta kaže da u suštini "ne prati te predevrovizijske tokove".

"Ne znam koliko se inače pričalo, ali jesmo postigli značajan uspeh sa ovom pesmom. Čini mi se da je opet u pitanju ta neka univerzalna opšta tema koju može da percipira široka publika. I ona je, naravno, spakovana na određeni način koji je, na prvi pogled, začudan, ali isto tako i uvlači u priču i spakovan je promišljeno i mislim da je to sve doprinelo tome da pesma dobije taj rang", kazala je Konstrakta.

Printskrin/RTS

 

Na pitanje o konceptualnoj umetnosti koja ovde polarizuje ljude - određen broj je i ne smatra umetnošću, te se čini da postoji i vrsta otpora prema njoj, Ana Đurić kaže da otpor prema konceptualnoj umetnosti, globalno gledano, "možda ide iz nekog otpora prema nečem novom i nečem što mora da angažuje intelektualno, bez obzira na to koliko god je modernost učinila da novo bude kao neka poželjna vrednost".

"Lokalno gledano, mislim da se ta podela na one koje vole i one koje ne vole istovetna onoj podeli koja je imanentna našem društvu - ako nije ovo, onda je ono. Mislim da je to jedan od bitnih problema lokalnih. Znači, mi ne možemo, nekako kao da ne postoji ta sposobnost da se vidi nešto između", navodi Konstrakta koja smatra da je jedno društvo zdravo onoliko koliko sve tretira na isti način i koliko su osnovna prava dostupna svina na isti način.

Ako je društvo zdravo onoliko koliko je pojedinac zdrav, gde je pojedinac sad, osim što je uplašen i nezaštićen?

"On je dezorijentisan na razne načine, pogotovu što je izložen svim informacijama koje su i istinite i lažne i sve postavljene u istu ravan, tako da je on prepušten na kraju sam sebi i nekim raznim praksama selfcare-a koje vode možda u nešto bolje, a uglavnom ne", kazala je za RTS Konstrakta.

Preporuka za vas

Kakva konkurencija očekuje Konstraktu u Torinu: Poslušajte ostale do sada objavljene kandidate za pobednika Evrovizije

Komentari (0)

Kultura