Aktuelno iz kulture

Bina inspirisana suncem i Italijom: Kako će izgledati scena u Torinu na kojoj će nastupiti Konstrakta

Komentari

Autor: Staša Rosić

17/03/2022

-

20:34

Bina inspirisana suncem i Italijom: Kako će izgledati scena u Torinu na kojoj će nastupiti Konstrakta
Prinskrin/Youtube/RTS Pesma Evrovizije - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS Pesma Evrovizije

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnja Evrovizija 66. po redu, biće održana u Torinu na spektakularnoj sceni, inspirisanom Italijom i njenim narodom, a njena izgradnja u dvorani PalaOlimpico je u toku.

Multimedijalna umetnica i scenografkinja Frančeska Montinaro stoji iza rešenja scene, koje je nazvala "Sunce iznutra". 

"Kinetičko sunce, izvor spektakularnih svetlosnih efekata vlada scenom i predstavlja italijanski stav: uvek u pokretu, buntovno, kreativno, toplo, strastveno, intuitivno. Mi imamo sunce u sebi i ovo je naš način da postojimo u ovom svetu", rekla je Frančeska, opisujući svoju kreaciju.

Ona je takođe želela da oslika inkluzivnu prirodu evrovizijskog takmičenja i dobrodošlicu s kojom Italijani dočekuju svoje goste, bez obzira na to odakle dolaze.

Bina će biti ravna, kako bi izvođači mogli da najbolje moguće izraze svoj identitet, a nakon nastupa, biće smešteni u prostoru inspirisanom baroknim italijanskim baštama koji je scenografkinja opisala kao prostor "između stvarnosti i iluzije".

Lavor i peškiri u Torinu

Ana Đurić Konstrakta koja će na ovogodišnjoj Evroviziji predstavljati Srbiju trebalo bi da baš na toj bini u Torinu izvede svoju pesmu "In corpore sano", sa kojom je izazvala ogromnu pažnju u celom regionu.

Efektan nastup, tokom kog pere ruke u lavoru, trebalo bi da manje-više ostane nepromenjen.

"Ne bismo ga mnogo menjali, nego jednostavno da se on nekako zategne, ostaje lavor, ostaju peškiri, ostaje sedenje, ostaje formacija, samo da vidimo da li tu ima još nešto da se prosto nadogradi", rekla je Konstrakta u jednom nedavnom intervjuu.

Takođe, Konstrakta je nastup snimila u RTS studiju na Košutnjaku, što je od prošle godine obaveza svih učesnika Evrovizije, za slučaj promene epidemioloških ograničenja i sprečenosti da otputuju na takmičenje.

Ukoliko sve bude kako treba, Torino će zapevati "Umetnica mora biti zdrava" u drugoj polufinalnoj večeri, 12. maja.

Mir kao tema ovogodišnjeg Evrosonga

Italijanski javni servis RAI je otkrio ključnu temu 66. Izbora za pesmu Evrovizije, a to je mir. 

Zamenik direktora RAI 1 Klaudio Fasulo rekao je da je u planu da u događaj "unesu važne sadržaje koji govore o miru i koji su primereni ovom delikatnom trenutku".

Zvaničnici su takođe pružili nove informacije u vezi sa učešćem Ukrajine na festivalu. Oni su potvrdili da je ukrajinski emiter UA:PBC priložio sve potrebne dokumente za takmičenje u maju. 

Sastav Kalush Orchestra do sada nije uspeo da snimi rezervni nastup zbog ruske invazije i trenutne situacije u Kijevu, te planiraju da ga snime u gradu blizu poljske granice.

Rusija odlukom Evropske radiodifuzne unije neće nastupati na ovogodišnjoj Evroviziji, što znači da u Italiju putuje 40 predstavnika i njihovih timova.

U drugom polufinalu, pored Konstrakte, nastupiće i pevači iz Australije, Gruzije, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Crne Gore, Rumunije, Češke, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije, Irske, sa Kipra i Malte.

Ko su favoriti za pobedu?

Kladionice širom Evrope najveće šanse za pobedu predviđaju predstavnicima Ukrajine, dok su Italijani na drugom mestu.

Sledi predstavnica Švedske Kornelija Jakobs sa pesmom "Hold me Closer", a zatim i Britanac, zvezda TikToka Sem Rajder i "Space Man".

Srbija trenutno zauzima 17. mesto na listi favorita za pobednika Evrovizije, što je skok za tri pozicije u odnosu na predviđanja od pre nekoliko dana

Kada je reč o prvoj polufinalnoj večeri, 10. maja, za mesto u finalu boriće se Albanija, Letonija, Švajcarska, Slovenija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Litvanija, Holandija, Norveška, Portugalija, Danska, Jermenija, Austrija, Hrvatska, Island i Grčka.

Finale je najavljeno za 14. maj, a ovim žrebom je odlučeno i u kojem će polufinalu glasati šest zemalja koje su direktni finalisti, to jest zemlje "velike petorke".

U prvom polufinalu glasaće gledaoci i žiri iz Italije, Francuske, dok će u drugom polufinalu glasati Velika Britanija, Nemačka i Španija.

Sve države učesnice u polufinalima bile su raspoređene u šest različitih grupa prema istoriji glasanja, a na osnovu podataka nemačke telekomunikacione kompanije "Digame", dugogodišnjeg partnera EBU, koja kontroliše i glasanje tokom takmičarskih večeri.

Preporuka za vas

Kakva konkurencija očekuje Konstraktu u Torinu: Poslušajte ostale do sada objavljene kandidate za pobednika Evrovizije

Komentari (0)

Kultura