Aktuelno iz kulture

Poruke iz Slovenije: Kultura slovenskog prostora treba da bude prepoznatljivija i vidljivija

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

14:14

Poruke iz Slovenije: Kultura slovenskog prostora treba da bude prepoznatljivija i vidljivija
Poruke iz Slovenije: Kultura slovenskog prostora treba da bude prepoznatljivija i vidljivija - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter, a na sastanku je istaknuto da je zajednički cilj povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica Foruma kako bi kultura sa slovenskog prostora bila prepoznatljivija i vidljivija.

Gojković, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, u novom sedištu Foruma u Ljubljani, razgovarala je sa Rihter o daljem radu Foruma i značaju intenziviranja saradnje i aktivnosti svih zemalja članica na očuvanju zaštite kulturne baštine i promovisanja kulture i savremenog stvaralaštva zemalja slovenskog govornog područja.

Ministarka i Rihterova su razgovarale o aktivnosti na izradi Strateškog plana za 2022-2027. godine, što će doprineti promociji međukulturnog dijaloga slovenskih kultura, jačanju uzajamnog razumevanja i saradnje, negovanja kulturne raznolikosti i poboljšanja vidljivost Foruma.

Gojković je naglasila da Srbija aktivno učestvuje u više programa Foruma i da je posebno aktivna saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva, kao i kulturnog nasleđa i nastojaće da i u budućnosti dodatno ojačaju ove aktivnosti.

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

Sa sastanka u Ljubljani, gde je novo sedište Foruma slovenskih kultura

"Projekat Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022. godine predstavlja izuzetnu priliku za saradnju i da se i u tom kontekstu predstave aktivnosti Foruma slovenske kulture", naglasila je Gojkovićeva.

Ruta književnica i "100 slovenskih romana"

Ministarka je rekla da će u okviru predsedavanja Foruma slovenskih kultura Srbija biti domaćin manifestacije dodele nagrade Živa u oblasti muzejske delatnosti, koja okuplja najeminentnije predstavnike muzeja iz zemalja slovenskog područja.

Gojkovićeva i Rihterova su se složile da je važan nastavak Programa slovenskog nasleđa u očuvanju kulturnog nasleđa i unapređivanja saradnje na polju muzeologije, kroz aktivnosti u okviru projekata Živa i Ruta književnica.

Istaknuto je da je posebno značajno nastavljanje književnog programa "100 slovenskih romana" u okviru kog se odvija prevodilačka i izdavačka delatnost.

Forum ima 13 zemalja članica: Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Poljska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska, Crna Gora i Češka Republika.

Komentari (0)

Kultura