Aktuelno iz kulture

Mokranjčeva kuća biće rekonstruisana, a uskoro će se naći i u Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora

Komentari

Autor: Seecult

01/04/2022

-

12:25

Mokranjčeva kuća biće rekonstruisana, a uskoro će se naći i u Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora
Mokranjčeva kuća biće rekonstruisana, a uskoro će se naći i u Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora - Copyright wikipedia.org/Stevan_Mokranjac/Uros Predic, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mokranjčeva kuća u Negotinu biće rekonstruisana zahvaljujući sredstvima Evropske unije, nakon dvogodišnjih intenzivnih konsultacija i pregovora, a uskoro će se naći i u Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora, piše portal Seecult.

Predsednik novog Evropskog centra za muziku Jorge Šamine dostavio je predlog da se Mokranjčeva kuća pridruži Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora, u okviru koje će biti i muzeji Mocarta, Betovena, Bramsa i drugih velikih evropskih kompozitora u poslednjih nekoliko vekova.

Veliku podršku tom značajnom događaju za kulturu Srbije pružila je Evropa Nostra u Briselu, na čelu sa generalnim sekretarom Sneškom Mihajlović Quaedvlieg, kao i Ljubiša Jovanović, kulturni ambasador Evropa Nostre u Srbiji.

Kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914), jedan od stubova srpske muzike i kulture, u Negotinu ima očuvanu kuću, u okviru Muzeja Krajine, kao i festival "Mokranjčevi dani", koji se oslanja na tradiciju muzike koju je stvarao.

Čin potpisivanja i pridruživanja Mokranjčeve kuće Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora biće održan 3. aprila u mestu Bužival kod Pariza, u kojem je Bize napisao svoju najčuveniju operu, "Karmen".

Svečanom potpisivanju prisustvovaće direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković i Ljubiša Jovanović, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Stevan Stojanović Mokranjac, rođen je u Negotinu 9. januara 1856. godine. U maju 1934. godine pojavljuju se prvi podaci o kući u kojoj se rodio Mokranjac i u kojoj je proveo prve dane svog života. Bila je to potpuno oronula kuća u samom centru grada. Restauracija je započeta 1964. godine.

Ispred kuće nalazi se bronzana skulptura Stevana Mokranjca, rad Nebojše Mitrića iz 1980. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura