Aktuelno iz kulture

Nedelja finskog filma od 7. aprila u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

12:59

Nedelja finskog filma od 7. aprila u Beogradu
Nedelja finskog filma od 7. aprila u Beogradu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Manifestacija "Nedelja finskog filma - Finske priče o ljubavi", čiji je selektor reditelj Stefan Arsenijević, biće održana od 7. do 11. aprila u Dvorana Kulturnog centra Beograda, najavili su organizatori..

Bijenalnu "Nedelju finskog filma" organizuje Ambasada Finske u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Finskim filmskom fondom, a manifestacija se usled pandemije kovid vraća nakon četiri godine pauze, kaže se u saopštenju.

"Sada je pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu", naveo je Arsenijević.

Posetioci će moći da vide kontroverzni "Psi ne nose pantalone" autora Juke Peke Valkeapaea i "Slepi čovek koji nije želeo da pogleda Titanik" Temu Nikija, ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu.

Tu su i filmovi koji za temu imaju izbeglice "Prvi sneg" i romantična komedija "Aurora" Mije Tervo, koja i otvara festival, a u njoj igra Amir Eskandri koji je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu u Beogradu.

Kako je najavljeno, "Tove" rediteljke Zaide Bergrot je biografija Tove Janson, ikone finske kulture, autorke romana i stripova o dečijim junacima Muminima, koji govori o "o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka".

U okviru "Nedelje finskog filma" publika Kulturnog centra Beograda će moći pogledati i ansambl film "Igre među prijateljima" Jeni Toivoniemi, toplu dramu "Šumski div" Vile Jankerija i uvrnuti finski humor u "Čeličnim damama" Pamele Tole.

"U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja", poručio je Arsenijević.

Kako je najavljeno, gosti manifestacije biće Eskandri, Jankeri i šefica Međunarodnog odelujenja Finskog filmskog fonda Jana Puskala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura