Aktuelno iz kulture

Branku Kukiću nagrada Trepetalo iz Trogira

Komentari

Autor: Seecult

06/04/2022

-

17:09

Branku Kukiću nagrada Trepetalo iz Trogira
Branko Kukić - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Pesnik, esejista i izdavač Branko Kukić ovogodišnji je dobitnik regionalne nagrade "Trepetalo za Trogira" Centra za medije "Ranko Munitić".

Kukiću je pomenuta nagrada uručena za ogroman doprinos izdavaštvu i periodici, a u znak sećanja na Ranka Munitića (1943-2009), uticajnog filmskog kritičara, teoretičara i istoričara, filmskog scenariste, publiciste i jednog od najboljih poznavalaca stripa, animiranog i dokumentarnog filma u bivšoj Jugoslaviji, prenosi portal Seecult.

Nagrada Kukiću tradicionalno je uručena na dan rođenja Munitića (3. aprila) - za ogroman doprinos domaćem izdavaštvu, periodici i kulturi generalno, kao i za nemerljiv uticaj na formiranje književnog, umetničkog ukusa i pogleda na svet mnogih generacija na ovdašnjim prostorima otkrivanjem malo poznatih ili nepoznatih dela iz književnosti, filozofije i psihologije, te upoznajući nas sa rečnikom imaginarnih mesta, tajnom istorijom kulture 20. veka i bogatstvima svetske duhovne baštine.

Kukić već više od četiri decenije, kako je istakao u obrazloženju regionalni žiri, održava pravo malo izdavačko čudo - časopis Gradac za književnost, umetnost i kulturu, koji je preživeo nekoliko država i režima, razne izazove i krize, kojima tokom vremena nisu uspevali da se odupru po tiražu i distribuciji mnogo veći časopisi.

"Jedinstvene koncepcije u ovdašnoj periodici, održavajući visok kvalitet tekstova pažljviim izborom tema, pojava, autora, neobeleženih trenutnom modom, kojima je svaki broj bio posvećen, Gradac je postao ne samo deo svake ozbiljnije kućne biblioteke, već se našao i na spiskovima univerzitetske literature i obaveznog štiva za svakog ko je hteo da unapređuje i širi horizonte svojih znanja o različitim kulturama i tradicijama, savremenim tendencijama u umetnosti, misaono i stilski provokatinim poetikama u književnosti, filozofskim i teorijskim razmatranjima civilizacijskih fenomena", istakao je istoričar umetnosti i kustos Miroslav Karić kao član žirija, u kojem su bili i Zorica Jevremović Munitić, osnivačica Centra za medije "Ranko Munitić", te Veljko Krulčić, Mileta Prodanović i Jasmina Redžić Gavrankapetanović.

Kukić je 1985. godine pokrenuo i biblioteku "Alef" - posvećenu delima iz filozofije, sociologije, psihologije, religije i umetnosti, koja govore o problemima i dilemama i kretanjima savremenog sveta, koja sa više stotine izdanja predstavlja jedan od najuglednijih projekata u domaćem izdavaštu. Takođe, pokretač je edicije "Cveće zla" u okviru koje se objavljuju knjige koje opisuju i proučavaju svet čovekovih uživanja, edicije "Talas" posvećene delima politike i filozofije istorije, te edicije "Lađa" sa delima domaćih savremenih autora...

Kako podseća Seecult, nedavno je objavljen novi broj časopisa Gradac o pojavi Gvozdene garde u Rumuniji između dva rata. Ta pojava, kako ističe Kukić, sama po sebi ne bi bila toliko važna ni originalna - jer je sličnih ideja bilo dosta u tadašnjoj Evropi, kao i na ovim prostorima - da sa pokretom Gvozdene garde nisu bila povezana trojica Rumuna koji su postali nezaobilazni u svetskoj kulturi. Reč je o Mirči Elijadeu, Emilu Sioranu i Eženu Jonesku.

U pripremi je, inače, i novi broj časopisa Gradac, koji je posvećen novosadskoj avangardnoj sceni.

Kukić je i autor knjiga poezije "Onaj", "Prazno" i "Stiks", kao i niza eseja o književnosti i likovnoj umetnosti (Put u zamak, Slikarstvo i kraljevstvo, Uspomene na slikarstvo - sa Basarom, Albaharijem i Aćinom…).

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i titula, a sada se pridružuje i laureatima nagrade "Trepetalo iz Trogira", koju je Centar za medije "Ranko Munitić" osnovao 2012. godine kao priznanje regionalnog karaktera, budući da je Ranko Munitić bio poznat kao jugoslovenski kulturni radnik i teoretičar, čije su zasluge i doprinos jugoslovenskoj kulturi nemerljivi i ostavili su veliki trag.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Trepetalo za Trogira" su i filmski reditelj, animator i ilustrator Nedeljko Dragić, filmski reditelji Dušan Makavejev, Lordan Zafranović i Karpo Godina, vizuelni umetnici Mileta Prodanović i Marija Dragojlović, multimedijalni umetnik i pisac Nenad Racković, kompozitori Ivana Stefanović i Zoran Erić i glumica Hana Selimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura