Aktuelno iz kulture

Deset najstrašnijih filmova na Netfliksu

Komentari

Autor: Staša Rosić

11/04/2022

-

23:00

Deset najstrašnijih filmova na Netfliksu
Deset najstrašnijih filmova na Netfliksu - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix/Shudder

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji strašnih iz celog sveta poslednjih godina imaju pristup specijalizovanim servisima kao što je "Shudder", ali je većina njih i dalje nedostupna u Srbiji. 

Međutim, i na Netfliksu mogu da se nađu filmovi koji mogu da vam uliju strah u kosti, naravno, ukoliko ste u potrazi za takvom vrstom zabave.

Pod pretpostavkom da ste već gledali "Midsommer", "Hereditary", "Bird Box" i druga svetski popularna ostvarenja, predstavljamo vam nekoliko manje poznatih, ali ništa manje strašnih filmova:

"His House" (2020)

Jedan od najstrašnijih filmova novijeg datuma na Netfliksu prati bračni par iz Sudana koji traži azil u Engleskoj.

Međutim, dok pokušavaju da se asimiluju u novoj zemlji, finansijski problemi su najmanja od njihovih muka. Njih proganjaju kletve "noćne veštice" zbog kojih kao da nikad nisu ni napustili pakao od kog su pobegli preko pola sveta.

Elegantna montaža i specijalni efekti čine ovaj filmreditelja Remija Viksa zastrašujuće dobrim.

U "His House" igraju Sope Dirisu, Vunmi Mosaku, Malaika Vakoli Abigaba, Met Smit i Havijer Botet.

"Ritual" (2017)

Ovaj Netfliksov film počinje tragičnom situacijom u podrumu pića, u koji upada pljačkaš. Od dvojice prijatelja koji su se tu zatekli, jedan gine od hica koji je pljačkaš ispalio, dok drugi bespomoćno posmatra šta se dogodilo.

Nakon te uvodne scene, upoznajemo i ostatak njihovog društva, koji putovanjem u prirodu želi da oda počast ubijenom drugu. 

Međutim, oni se gube u gustoj šumi i nailaze na zastrašujuće tragove drevnog kulta, kao i neprijateljsko i nevidljivo prisustvo, koje će im zagorčati život.

U filmu koji je režirao Dejvid Brukner igraju Raf Spal, Aršer Ali, Robert Džejms Kolijer, Sem Troton i Pol Rid.

"Under the Shadow" (2016)

Radnja filma koji je nazvan iranskom verzijom naširoko hvaljenog australijskog filma "Babadook" odvija se u vreme iransko-iračkog rata. Stanovnici Teherana već proživljavaju svoju ličnu dramu, a naročito jedna nesrećna porodica.

Iradž i Šide žive u skladnom braku, ali nakon što je Iradž regrutovan, Šide ostaje sama sa ćerkicom Dorsom u stanu. I dok im preti vazdušni napad, u njihovom domu vreba još jedna opasnost.

Napeta atmosfera je ono što ovaj film čini strašnim, budući da nema nasilnih scena, a interesantan je zbog predstavljanja iranskog folklora, kakav retko možemo da vidimo u ovom žanru.

"Apostle" (2018)

Den Stivens, Lusi Bojnton i Majkl Šin igraju u ovom filmu Gareta Edvardsa, smeštenom u 1905. godinu. Priča prati Stivensa Tomasa Ričardsona koji odlazi na daleko velško ostrvo da spase svoju sestru Dženifer iz misterioznog kulta.

Međutim, ta misija neće teći glatko, zbog opasnog lidera te grupe Malkolma Houva (Šin). 

U ovom filmu primetni su uticaji čuvenog "Čoveka od pruća" i novijeg "Midsommar", pa ako su vam se ti filmovi dopali, velike su šanse da će vam se svideti i "Apostle".

"Čudak" 1 i 2 (2014, 2017)

Da je dobra ideja dovoljna za interesantan film, dokaz su dva filma "Čudak" ("Creep") Partrika Brajsa i Marka Duplejsa koji su uz minimalan budžet napravili filmove o kojima se priča.

U prvom delu upoznajemo psihopatu Džozefa (Mark Duplejs) koji živi usamljenim životom u dubokoj šumi i uspeva da namami snimatelja Arona (Patrik Brajs) da s njim provede noć, slagavši da je čovek na samrti koji želi da svom detetu ostavi video poruku.

Aron ubrzo shvata da je prevaren, ali više ne može da ode. 

Nakon pohvala koje je ovo ostvarenje dobilo na festivalima nezavisnog filma i među kritičarima, snimljen je i nastavak, u kom saznajemo nešto više o Džozefu i njegovom gledanju na svet. 

Sudeći po još boljim ocenama koje je dobio, moguće je da nas očekuje i treći "Creep".

"Ilaj" (2019)

Dečak Ilaj pati od brojnih alergija, zbog čega ga roditelji odvode u specijalizovani klinički centar u nadi da će pronaći lek za njega. Međutim, Ilaj sumnja da mu se stanje pod terapijama samo dodatno pogoršava, a počinje i da viđa duhove. 

Ovaj film je zbog preokreta na samom kraju dobio i mnogo negativnih ocena publike, ali ga vredi pogledati zbog izvanredne glume mladog Čarlija Šotvela, ali i specijalnih efekata i centralne teme koja se zapravo tiče porodice. 

"Džeraldova igra" (2017)

Majk Flenagan adaptirao je upečatljivi triler Stivena Kinga pod nazivom "Džeraldova igra".

Naizgled bezazlena igrarija u spavaćoj sobi bračnog para Džesi (Karla Gudžino) i Džeralda (Brus Grinvud) polazi naopako kada on doživljava srčani udar. 

Žena ostaje vezana za čvrsti naslon kreveta, daleko od bilo koga ko bi mogao da čuje njena zapomaganja.

Tugu zbog gubitka supruga, ubrzo smenjuje strah i borba za preživljavanje, dok se u usamljenosti i beznađu suočava sa unutrašnjim demonima i prikazama iz prošlosti.

I samom Kingu se svidela Flenaganova vizura, pa su potpisali ugovor zahvaljujući kom u budućnosti možemo da očekujemo još ekranizacija.

"Nek te đavo nosi" (2018)

Tu 2018. godinu obeležio je niz odličnih filmova, kao što su "Hereditary", "Tiho mesto", "The House That Jack Built", "Klimaks", "Noć veštica", "Suspiria", pa nije ni čudo što je jedan indonežanski film (nepravedno) prošao nezapaženo.

Film prati disfunkcionalnu porodicu koja iščekuje smrt njihovog naizgled mentalno obolelog, ali bogatog oca. Alfi, njegova ćerka iz prvog braka, neočekivano otkriva poreklo njegovog bogatstva u napuštenoj vili prepunoj duhova prošlosti. 

Iznenađujuće uverljivi specijalni efekti čine pojedine scene u ovom ostvarenju zaista zastrašujućim.

"Hush" (2016)

Spisaljica, u potrazi za inspiracijom, odlazi sama u kuću u gustoj šumi, gde počinje da je proganja maskirani ubica. Iako ovo deluje kao zaplet koji smo mnogo puta videli na bioskopskim platnima, ovog puta razlika je u tome što je glavna junakinja gluvonema. 

Kao i "Džeraldovu igru" i ovaj film je režirao Majk Flenagan, tako da je napetost zagarantovana.

"Veronika" (2017)

Španski film "Veronika" potpisuje ista ekipa kao kultni "REC" - reditelj Pako Plaza i direktor fotografije Pablo Roso. 

Ovog puta, film koji je smešten na početak devedesetih godina prati događaje nakon prizivanja duhova tokom pomračenja sunca. 

Veronika (Sandra Eskansena) poželela je da kontaktira duha svog oca, ali je postala meta demonske sile, koja počinje da je proganja. 

Komentari (1)

Марија

12.04.2022 09:22

Што би то ико гледао!?

Kultura