Aktuelno iz kulture

Osam najinteresantnijih horora 2021. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/12/2021

-

08:12

Osam najinteresantnijih horora 2021. godine
Osam najinteresantnijih horora 2021. godine - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix, Focus Features, Paramount Pictures, Movieclips Trailers

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji horor filmova protekle godine imali su mnogo razloga da naprave kokice i organizuju filmske večeri u svom domu.

Na striming servisima pojavilo se mnogo interesantnih naslova tog žanra, a nekoliko njih je i prikazivano u bioskopima.

Predstavljamo vam osam filmova, koji svakako zaslužuju pažnju ljubitelja horora:

"Blood Red Sky"

U ovom Netfliksovom ostvarenju, Peri Baumajster igra ženu obolelu od misteriozne bolesti, koja pokušava da preleti Atlantik i dobije lek koji će je spasiti užasne sudbine. 

Međutim, njen avion biva otet, a kako bi zaštitila sebe i svog sina, Nađa rešava da uzme stvari u svoje ruke i pokazuje svoje pravo lice.

"Fear Street"

Reditelj Lia Džaniak bavi se prokletstvom koje je uništilo živote mnogim stanovnicima izmišljenog gradića Šejdisajda u svojoj adaptaciji knjiga Roberta L. Stajna smeštenih u 1994, 1978. i 1666. godinu.

Rezultat je ludo zabavan osvrt na slešer žanr, čiji je autorka veliki ljubitelj.

"Noć veštica ubija"

Najnoviji nastavak čuvene franšize sa Džejmi Li Kertis u glavnoj ulozi. Ona je svojevremeno objasnila da se i u ovom, kao i u nastavku iz 2018. godine, film donekle oslanja na aktuelne prilike u Americi i svetu.

"U filmu 2018. videli smo da je Lori postala personifikacija traume. To se poklopilo s vremenom kada je 'MeToo' pokret bio u usponu. Imate film o ženi koja je traumatizovana četrdeset godina i sada se uzdiže", rekla je ona.

"Prošle noći u Sohou"

Film koji je "kralj horora" Stiven King pogledao, ne jednom, nego dva puta, režirao je talentovani reditelj Edgar Rajt, kog znamo po ostvarenju "Shaun of the Dead". 

Ovaj horor-triler gledaoce vodi u šezdesete godine prošlog veka i govori o mladoje Eloiz (Tomasin Mekenzi) koja napušta miran život na selu, kako bi upisala školu modnog dizajna u savremenom Londonu. 

Na misteriozan način ona ulazi u šezdesete godine prošlog veka, gde se susreće sa svojim idolom, impresivnom pevačicom Sendi (Anja Tejlor Džoj).

Ali glamur nije onakav kakvim se čini, a snovi o prošlosti počinju da se raspadaju i pretvaraju se u nešto mnogo mračnije, teško i nedokučivo…

Triler "Prošle noći u Sohou" bio je jedan od najgledanijih filmova u američkim i evropskim bioskopima u ovoj godini.

"Malignant"

Reditelj filma "Aquaman" Džejms Van vraća se svojim horor korenima u krvavoj priči o ženi koja nakon udarca u glavu, počinje da shvata da su njeni košmari zapravo užasna stvarnost.

Reditelj je rekao da mu je bilo potrebno da se nakon blokbastera, "resetuje" i vrati žanru koji najviše voli. 

"A Quiet Place 2"

Nakon ogromnog uspeha prvog dela, reditelj Džon Krasinski napravio je nastavak u kom Emili (rediteljeva žena iz stvarnog života, Emili Blant) i njena porodica pokušavaju da prežive u svetu prepunom slepih čudovišta.

Blant je svojevremeno izjavila da nikad ne bi igrala u takvom filmu, da ga on ne režira.

"Ruke su mi bile vezane briljantnošću ideja, a njemu zato što je morao da mene usmerava", rekla je glumica za Entertainment Weekly.

"Saint Maud"

Morfid Klark igra naslovnu ulogu, medicinsku sestru koja je religiozni fanatik i brine o ateistkinji Amandi (Dženifer El) oboleloj od limfoma.

Mod veruje da mora spasiti dušu svoje štićenice po svaku cenu, dok granice između njene mašte i stvarnosti polako počinju da se brišu.

"Titane"

"Zlatna palma" na ovogodišnjem Kanskom festivalu nekima će biti dovoljna preporuka za ovo ostvarenje Žulije Dukurno, ali imajte u vidu da je veliki deo publike u Kanu, a kasnije i na Njujorškom festivalu i u Londonu, napustio projekciju zbog scena nasilja.

Film je u najmanju ruku šokantan i to ne samo zbog toga što glavna junakinja, inače serijski ubica, ima i seks sa svojim automobilom.

"Pogrešno skretanje"

Retko se dešava da neka horor franšiza dobije dobar nastavak posle šest u najboljem slučaju osrednjih, ali to je prema mišljenju mnogih kritičara slučaj sa ovim filmom.

Metju Modin je u glavnoj ulozi, kao zabrinuti otac koji u pustarama duž Apalačke staze pokušava da nađe ćerku, žrtvu sasvim novih zlikovaca u ovoj franšizi. 

Šarlot Vega nalazi se u ulozi izgubljene heroine, a reditelj Majk P. Nelson vodi publiku do potpuno neočekivane završnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura