Aktuelno iz kulture

Tematski park "Red zmaja" u Gračanici: Mesto koje pretvara zanat u umetnost, a posetioce vraća u Srednji vek

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

18/04/2022

-

09:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Gračanici, pored samog srednjovekovnog manastira, otvoren je i tematski park "Ordo Draconis" (Red zmaja). Ova drvena tvrđava posetioce vraća u vreme Srednjeg veka.

"Pre otprilike tri godine se javila neka ideja da bi trebalo da napravimo nešto što će biti povezano sa manastirom Gračanica, gde će pored verskog turizma koji imamo sa manastirom, imati i neki deo koji će biti edukativno zabavnog karaktera, kao što je ova jedna manja drvena tvrđava", kaže za Cult Euronews Srbija Boban Petrović, vlasnik i osnivač tematskog parka.

Damir Savić, strelac i slikar iz Sremske Mitrovice kaže da je tematski park kao jedno malo srednjovekovno naselje, koje je istovremeno i kafić i sportski objekat, ali i izuzetno značajna kulturna tačka.

"U okviru ovog kompleksa napravili smo i mali muzej i faktički smo svi na istoj liniji, svi se trudimo da sa različitih aspekata, ja sa umetničkog, neko sa kovačkog, neko sa sportskog aspekta, očuvamo srednjovekovne zanate i veštine i uopšte srednjovekovni način života", objašnjava Savić.

Na ovom mestu stari srednjovekovni zanat, koji bi bio u upotrebi svakog dana u nekom omanjem gradiću ili selu rekonstruiše kovač Bojan Tasić iz Viteškog udruženja Beli orlovi. Na pitanje da li je teško, odgovara odlučno da nije, već više zabavno.

"Vremenom se nauče svi potezi, pa nije ni potrebno toliko snage. Koristi se element vatre da bi se čelik oblikovao, a nije potrebna neka velika snaga, više ovako domišljatost i poznavanje materijala. Nažalost, većina tih zanata je izgubljena i moraju se čupati iz zaborava kroz sistem grešaka i pokušaja, tako da, potrebno je dosta škole, potrebno je dosta vremena, ali kada se jednom savladaju osnove, ta neka abeceda kovanja, posle toga je sve znatno lakše.

Vatra kao jedan od naših elemenata utiče svojom energijom na strukturu čelika, menja ga, omekšava, daje nam mogućnost da mi nešto što je tvrdo kao čelik možemo da oblikujemo i od njega stvorimo neku upotrebnu vrednost. Naravno da je moć vatre magična", kaže Tasić.

Čelik se predaje magičnoj moći vatre, a za umetnika-zanatliju od proizvoda su lepše same varnice.

"Meni su one najlepši deo svakog kovačkog zanata. Ove varnice, boja ta zlatno žuta, narandžasta boja, pa onda skroz do onog nekog bledo, bledine čelika, to je ono što je meni fascinantno, što je nešto što kao mašinski inženjer mogu da poznajem sa naučne strane, ali ovako kao zanatlija je nešto od najlepših proizvoda čekića i samog čelika", dodaje kovač.

Kovanjem nastaju svrdla, vrhovi za strele, različite sekire, novac i još mnogo toga što je korišćeno u Srednjem veku. Sve proizvedeno se mora i isprobati.

"Imaćemo streličarsko dvorište, gde imamo streličarstvo i bacanje koplja i sekira, i ovaj ovde srednji deo, gde ćemo pored organizovanja viteškog festivala Šild, imati s vremena na vreme određene prezentacije koje će biti atraktivne, kako za turiste, tako i za lokalne posetioce parka", kaže za Cult Euronews Srbija vlasnik tematskog parka #Red zmaja".

Ljubav prema istoriji u parku "Red zmaja", slikara pretvara u strelca, inženjera u zanatliju, a zanat  u umetnost.

"Neki ga posmatraju kao hobi, nekome je način života, oživljavanja ne samo viteških veština ko će bolje da se bori u oklopu sa mačem, nego i viteških vrlina - odnosa sa svojim prijateljima, prema svojoj porodici, ka svetu koji te okružuje, tvog odnosa sa samim sobom i želje za samonapretkom. To je onaj trenutak kada je jako bitno da budeš bolji od sebe nego ono što si bio juče", kaže Tasić.

Damir Savić kaže da su mu bili potrebni modeli i detalji autentične opreme, a kada je otkrio Bele orlove, zaljubio se u sekundi u Srednji vek.

"Faktički sam spojio moju profesiju slikarstvo sa bavljenjem time, tako da i danas u pauzama slikanja ne palim kompjuter, ne palim TV, nego u pauzama slikanja ili pucam lukom i strelom, ili se bavim mačevanjem, srednjovekovnim, rekreativno", kaže strelac i dodaje da je čak počeo da pravi oklope.

A da bi se živeo Srednji vek i oživeli zanati iz tog perioda, potrebna je svestranost.

"Da bi se stvorila ta istorijska rekonstrukcija kroz pravilnu eksperimentalnu arheologiju, mora da se poznaje taj segment istorije koji se rekonstruiše, naravno. Potrebno je u svojoj glavi zamisliti taj proizvod koji hoćete da napravite, da materijalizujete, a za to vam je potrebna i određena količina mašte i poznavanja toga što hoćete da proizvedete. Tako da, da, sve zanatlije, danas su i umetnici", objašnjava Tasić.

Sa rastućim interesovanjem za istorijsku rekonstrukciju Srednjeg veka, ne čuva se samo nasleđe sopstvenog naroda.

"Kao kovač stvaram i oživljavam neke istorijske aspekte svih naroda, ne samo sa Balkana. Svi su želeli da upoznaju čelik i da ga oblikuju i da mu daju neku namenu i da ga na najbolji mogući način izvade iz zemlje i pretvore u nešto što bi koristili ljudi generacijama koje dolaze. Materijalizuje se ideja i dobija se proizvod, sve kroz upotrebu mozga i ruke", zaključuje Tasić.

Deo proizvoda zanatlija Srednjeg veka, može se naći u malom muzeju, u kuli drvene tvrđave, nedaleko od zvonika manastira Gračanica. Tu su reprodukcije spisa, fresaka i ikona iz manastira: Visoki Dečani, Gračanica, Banjska i Pećka patrijaršija, replike tadašnjih hirurških instrumenata, kuhinjskih predmeta, pribora za jelo, mačeva, strela, sekira, novca srpskih kraljeva. Na samom ulazu, odore kralja Milutina i kraljice Simonide.

Euronews/Anđelka Ćup, Vladislav Ćup

Novinarka Euronews Srbija Anđelka Ćup

U dvorištu tvrđave se uskoro očekuju i srednjovekovne igre.

"Ali i za to postoji rekonstrukcija i udruženje ’Beli orlovi’ koje su naše bratsko udruženje iz Beograda, rade već neke takve rekonstrukcije. Naš Venac iz Gračanice već radi neke rekonstrukcije srednjovekovnih igara, tako da će i naše udruženje ’Red zmaja’ se priključiti Vencu u okviru prezentacije Srednjeg veka i igara iz Srednjeg veka", navodi Petrović.

Dok se tek oživljavaju srednjovekovne igre, tematski park "Ordo draconis" ili "Red zmaja", očekuje sedmi po redu, međunarodni viteški festival Šild.

"To je viteški festival koji okuplja negde između pedesetak i 100 učesnika, zavisno od godine. Uglavnom su tu ekipe iz centralne Srbije, iz Gračanice, iz Mađarske. Imali smo par puta i iz Hrvatske, Amerike i  drugih zemalja, ali napravi se jedan srednjovekovni kamp u kome svi žive, prezentuje se na tri dana, to je ono što ćemo ovde imati skoro svakog dana, prezentuje se način života, prezentuju se viteške veštine i zanati.

I turniri viteški se organizuju po ugledu na ono što se organizovalo u Prištini i Novom Brdu, s početka 14. veka, tako da imamo i streličarski turnir, i turnir u bacanju koplja, sekira, viteških borbi, rvanja i drugih nekih društvenih igara iz Srednjeg veka", objašanjava Petrović.

Osim zanata i viteških veština, pesme i igre srednjeg veka, posetioci će u tematskom parku "Red zmaja", čiju je izgradnju podržala švajcarska organizacija SwissContact, moći da uče i karakterističan kosovski vez, kao i pletenje verežnih košulja, ispletenih od metalnih alki, za najmlađe se tek pripremaju srednjovekovne igre, a u krčmi će se služiti i srednjovekovna jela.

Komentari (0)

Kultura