Aktuelno iz kulture

"Najdarežljiviji donator" Tejt galerije ostvario pretnje: Dela Frensisa Bejkona ipak će završiti u Francuskoj

Komentari

Autor: Guardian

25/04/2022

-

22:27

"Najdarežljiviji donator" Tejt galerije ostvario pretnje: Dela Frensisa Bejkona ipak će završiti u Francuskoj
Frensis Bejkon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Beri Džul, prijatelj i bivši asistent Frensisa Bejkona, otkazao je planove da donira veliku kolekciju radova tog umetnika galeriji Tejt.

Džul, koji je ranije iskazao razočaranje zato što prema njegovom mišljenju ta britanska galerija nije na adekvatan način izložila radove koje joj je ustupio, odlučio je da više od sto crteža, deset slika i snimke razgovora sa Bejkonom ustupi Francuskom nacionalnom arhivu u Pompidu centru u Parizu.

"Tejt i Britanija propuštaju jednog od najvažniji slikara u nacionalnoj istoriji umetnosti. Zauvek ću okrenuti leđa Tejtu", rekao je Džul za Gardijan.

Iz galerije su odbili da komentarišu njegovu odluku, ali su potvrdili da su dobili dopis od Džula.

Bejkonov prijatelj donirao je blizu 1.200 nacrta, fotografija i dokumenata iz umetnikovog studija u Londonu 2004. godine. Međutim, prošle godine zapretio je da će tužiti galeriju, tvrdeći da je prekršila ugovor o donaciji odbivši da izloži, prema njegovom mišljenju, važne delove njegovog poklona.

profimedia/© Francis Bacon

 

Tejt, s druge strane, tvrdi da se pridržavao dogovora, koji je podrazumevao katalogizaciju i izlaganje. Od 2004. materijali su dostupni javnosti u arhivu galerije, ali su izostavljeni iz velike Bejkonove retrospektive 2008. godine.

Deo problema je taj što pojedini istoričari umetnosti sumnjaju u autentičnost nekih radova.

Naime, istraživač i arhivatorka legata Frensisa Bejkona Sofi Pretorijus, napisala je esej u kom ocenjuje da je priča o Džulovim materijalima "prepuna preterivanja, poluistina i kontradikcija". 

Donator je upoznao umetnika 1978. godine i bili su prijatelji sve do Bejkonove smrti 2004. On je rekao da mu je Bejkon poklonio arhivu neposredno pre nego što će otputovati za Španiju 1992. 

Navodno je odabrao Tejt galeriju da njoj donira vredne radove, jer je to bila Bejkonova omiljena galerija. Njegovih 80 Bejkonovih crteža izloženo je u Pikasovom muzeju u Parizu 2005. godine, gde planira da premesti i ostatak kolekcije, ukoliko sa Tejt galerijom ne postigne dogovor. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura