Aktuelno iz kulture

Oskarovac Pavel Pavlikovski predsedava žirijem na Filmskom festivalu u Puli

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2021

-

16:00

Oskarovac Pavel Pavlikovski predsedava žirijem na Filmskom festivalu u Puli
Oskarovac Pavel Pavlikovski predsedava žirijem na Filmskom festivalu u Puli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljski režiser, oskarovac Pavel Pavlikovski (64), predsedavaće žirijem 68. Pulskog filmskog festivala, objavljeno je na sajtu ove filmske smotre.


Pavlikovski je dobitnik Oskara za najbolji strani film 2015. godine, za ostvarenje "Ida", a za film "Hladni rat" 2018. osvojio je nagradu za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Ovogodišnji Pulski filmski festival biće održa od 17. do 24. jula.

Svetska premijera "Južnog vetra 2" na Pulskom festivalu

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se takmičiti deset naslova evropske kinematografije, a među njima i tri manjinske hrvatske koprodukcije. U ovoj selekciji je i "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" rumunskog reditelja Radua Judea, pobednika ovogodišnjeg  Berlinala.

Tu je i drama "Moje jezero" albanskog reditelja Gjergja Džuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga i nastavak velikog regionalnog hita "Južni vetar 2 – Ubrzanje" redtelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživeti i svoju svetsku premijeru.

Za nagrade će se boriti još sedam novijih evropskih naslova koji su svoje svetske premijere imali na festivalima u Kanu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Geteborgu i Cirihu, među kojima su italijanski film "Ne mrzi", rumunski "Limbo", finski "Društvene igre" i austrijska "Lisica u rupi".

Filmove Međunarodnog programa ocenjuje tročlani žiri koji ujedno dodeljuje "Zlatnu arenu" za najbolji film, Posebno priznanje žirija, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju i za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada žirija, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolji film prema oceni publike, kao i Nagradu kritike koju dodeljuje žiri filmskih kritičara.

Filmski festival u Puli jedan je od najstarijih nacionalnih festivala na svetu, kao i festival s najvećim prosečnim brojem gledalaca po pojedinačnom filmu, budući da je smešten u ogromnom Vespazijanovom amfiteatru iz prvog veka nove ere.

Zvanično je prvi Filmski festival na toj lokacji održan 1954. i u vreme bivše Jugoslavije bio je najviša godišnja smotra filmske industrije na prostoru Zapadnog Balkana.

Festival je 2001. godine otvoren za strane filmove i preimenovan u Festival hrvatskog i evropskog filma. Od tada do danas, osim prikazivanja hrvatskih filmskih ostvarenja, redovno nudi međunarodni program kao i mnoge jedinstvene tematske programe i retrospektive.

Komentari (0)

Kultura