Aktuelno iz kulture

Na aukciji gitara zbog koje se raspala grupa Oasis

Komentari

Autor: Euronews / AFP

21/04/2022

-

23:28

Na aukciji gitara zbog koje se raspala grupa Oasis
Noel Galager - Copyright AP/Robert Altman

veličina teksta

Aa Aa

Frontmen grupe Oasis Lijam Galager u žaru svađe sa bratom Noelom Galagerom razbio je 2009. godine njegovu crvenu Gibson gitaru, neposredno pre nego što je trebalo da nastupe. 

Taj trenutak je, prema mišljenju mnogih, bio inicijalna kapisla za raspad tog sastava, posle kog se braća nikad nisu izmirila.

Međutim, sada se ista gitara, doduše potpuno restaurirana, zajedno sa mnogim drugim legendarnim predmetima iz sveta rokenrola, može kupiti na aukciji koja će se održati 17. maja u Parizu.

Gibson, čija je početna cena 150.000 evra, trebalo bi da dostigne cenu od oko pola miliona, predviđaju iz Arpeges galerije, koja organizuje aukciju.

"Uništavanje crvene Gibson gitare na Rocken Seine festivalu u Parizu 2009. bio je kultni trenutak u muzičkoj istoriji", objašnjava Džonatan Berg, stručnjak za gitare i jedan od osnivača galerije.

Tog dana, braća su otkazala nastup, a iako je Noel kasnije reparirao instrument, odlučio je da ga se "otarasi", jer ga je previše podsećao na Oasis, kažu organizatori aukcije.

Ista galerija ponudiće i kožne kaiševe koje je nosio Martin Gor iz grupe Depeche Mode na jednom fotografisanju osamdesetih, kao i retku ploču sa potpisima Džimija Hendriksa i francuskog rokera Džonija Halideja.

profimedia

 

Za tu ploču vezana je interesantna anegdota. Njena vlasnica je posle Halidejevog koncerta u Nansiju 1966. želela da dobije autogram svog omiljenog muzičara, ali je u kafeu gde je očekivala da će ga naći, pronašla "samo" tada malo poznatog Džimija Hendriksa, koji je bio gostujući muzičar na tom muzičkom događaju.

Zatražila je njegov potpis, a nekih 45 godina kasnije, francuski stručnjak za stvaralaštvo Džimija Hendriksa Jazid Manou omogućio joj je da stupi u kontakt sa Halidejem i dobije i njegov autogram.

Gorovi kaiševi i ploča biće na aukciji 27. maja, a očekuje se da će dostići cenu od 12.000 evra.

Preporuka za vas

Piter Džekson sprema dokumentarnu seriju o čuvenim liverpulskim bubama: Intiman pogled na "Bitlse"

Komentari (0)

Kultura