Aktuelno iz kulture

Branislav Babić Kebra, frontmen grupe "Obojeni program": Kad se neko nečem dobrom nada

Komentari

Autor: Nevena Petrović

23/04/2022

-

18:47

Branislav Babić Kebra, frontmen grupe "Obojeni program": Kad se neko nečem dobrom nada
Branislav Babić Kebra, frontmen grupe "Obojeni program": Kad se neko nečem dobrom nada - Copyright Euronews Cult

veličina teksta

Aa Aa

Novosadski bend "Obojeni program" prošle godine je novim albumom obeležio 41. rođendan. Branislav Babić Kebra je jedini nepromenjeni član i frontmen grupe od početka. Osim što peva i piše pesme, piše i romane i stvara digitalnu likovnu umetnost.  

"To je još jedan segment njegovog umetničkog stvaralaštva, koji je u potpunoj harmoniji s njegovim muzičkim i pesničkim izrazom, koji ore tu brazdu već dosta dugo, seje semenje za mlade naraštaje i ostavlja dubok trag", kaže za Cult Euronews Srbija Miki Ristić, basista.

Kroz "Obojeni program" je za četiri decenije prošlo preko 50 članova. U ovom trenutku, jedan od njih je basista Miki Ristić. Zapravo, već dugo je tu negde. 

Kebrine osmehnute figure podsećaju na dečje crteže, pre svega po maštovitosti.  

"Nemanje mogućnosti u tehničkom smislu idejom se može nadomestiti. Meni je to zanimljivo i zanimljivo mi je na kraju krajeva to što je Paint svima dostupan, ko god ima kompjuter ima Paint", kaže Branislav Babić Kebra. 

Formalna svedenost izraza je karakteristična i za tekstove i muziku Obojenog programa. 

"Znači: svedene forme, minimalizam. Takav nam je bend, takav nam je život, takvo nam je sve",  dodaje Kebra.

Svedeno i vedro. Evergrin "Kad se neko nečem dobrom nada" i dalje ima smisla, kaže autor pesme. 

Kao i prvi album benda "Najvažnije je biti zdrav", čiji naslov ima težinu i u medicinskom i u mentalnom smislu.

Euronews TV

"Dosta je sveopšti pesimizam prisutan među ljudima, ali zato postoje neki ljudi koji će da, bez obzira... Mislim, jako je teško u ovakvim vremenima bilo šta kreativno raditi, baviti se kreativnim poslom. Ali mislim da je suština da sad treba raditi. Sad treba raditi. Ljudima treba u ovim trenucima pružiti neku vedriju stranu sveta i da ipak nađu neki smisao. 

Mislim da je to jako važno sada, pogotovo sada zato što smo mi već godinama nekako izopšteni jedni od drugih i ova situacija sa tim nesretnim ratom u Ukrajini nas čini još nezadovoljnijima, tako da moramo malo izaći iz tog lošeg fazona kako znamo i umemo", kaže za Cult Euronews Srbija pevač grupe "Obojeni program". 

Prema njegovim rečima, budući da niko o nama ne vodi računa, sami moramo da se snađemo i da vodimo računa o sebi i da unosimo u sebe ipak neku vedrinu. 

Uprkos "situaciji na terenu"’, oni su, kaže Kebra, od početka takvi: veruju u dobro, veruju u pametno, veruju u čoveka koji je osvešćen građanski, ekološki i politički i koji je na ovoj planeti funkcionalan i koristan. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura