Aktuelno iz kulture

Minijaturna knjiga sa pesama Šarlot Bronte otkupljena za 1,25 miliona dolara i vraća se kući

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

27/04/2022

-

07:48

Minijaturna knjiga sa pesama Šarlot Bronte otkupljena za 1,25 miliona dolara i vraća se kući
Minijaturna knjiga sa pesama Šarlot Bronte otkupljena za 1,25 miliona dolara i vraća se kući - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Minijaturna knjiga, dimenzija manjih od špila karata, s potpisom Šarlot Bronte otkupljena je za 12,5 miliona dolara na Međunarodnom sajmu antikvarnih knjiga u Njujorku i sada će biti vraćena "kući", u župni dvor u zapadnom Jorkširu gde je ovaj rukopis 1829. i napisala tada 13-godišnja Šarlot.

Ovaj neobjavljeni rukopis koji sadrži 10 pesama dimenzija je svega 10x6 centimetara i verovatno je, imajući na umu njegov obim, najvredniji književni rukopis koji je ikad prodat.

Kada je objavljeno da će "Knjiga rima" Šarlot Bronte biti zvezda sajma u Njujorku, vodeća dobrotvorna organizacija za književno nasleđe u Velikoj Britaniji pokrenula je akciju prikupljanja novca da se ovaj rukopis otkupi i vrati u domovinu.

Prijatelji nacionalnih biblioteka (FNL) osnovani su 1931. kako bi pomogli u spasavanju pisane i štampane istorije Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan od njegovih najvećih uspeha je prošlogodišnje prikupljanje 15 miliona funti za spas Biblioteke Honresfeld, neprocenjive riznice književnog nasleđa i čuda koje uključuje pismo u kojem Džejn Ostin predviđa kraj ljubavne veze.

Džordi Greg, predsednik FNL, izjavio je za Guardian da su imali samo dve nedelje da prikupe novac za kupovinu ove minijaturne knjige, što je bio težak zadatak.

profimedia

 

"Spasavanje male knjige Šarlot Bronte je ogroman dobitak za Britaniju. Vratiti ovo književno blago u parohiju Bronte gde je napisano važno je za naučnike i studente koji proučavaju jednu od naših najvećih književnica... I uvek je emotivno kada se neki predmet koji pripada porodici Bronte vrati kući, a ova mala knjiga koja se sada vraća na mesto na kom je napisana, i to onda kada se mislilo da je zauvek izgubljena, veoma je važna stvar za nas", kazao je Greg.

Među dobrotvorima koji su donirali novac za kupovinu knjige su zadužbina TS Eliot i Fondacija Garfield Weston.

Rukopis će biti doniran Društvu Bronte čiji muzej u Havortu ima najveću kolekciju rukopisa s potpisom sestara Bronte na svetu. U zbirci je već devet minijaturnih knjiga, a uskoro će im biti pridruženo još sedam iz Biblioteke Honresfield.

Nesporna je i umetnička vrednost "Knjige rima", budući da delo originalnog naslova "A Book of Ryhmes by Charlotte Brontë, Sold by Nobody, and Printed by Herself" sadrži stihove koji pričaju o "sofisticiranom imaginarnom svetu" koji su stvarali Bronte i njene sestre i brat - naciji Angrija i Staklenom gradu, koji je ispunjen herojima iz detinjstva, a što sve otkriva koliko su ta deca bila kreativna i talentovana još u detinjstvu.

I ova zbirka pesama otkriva to da je Šarlot, iako će kasnije biti poznata po svojim romanima, u početku želela da bude pesnikinja.

"Znamo da je poslala nešto od svoje poezije pesniku laureatu, kazivajući mu i o svojoj ambiciji da bude pesnikinja", kaže En Dinsdejl, glavna kustoskinja muzeja posvećenog Bronte (Brontë Parsonage Museum).

Pesnik laureat bio je Robert Sauti koji ju je sramno savetovao mladu književnicu da bi bilo bolje da ne razmišlja o literarnoj karijeri.

"Književnost ne može biti posao u životu jedne žene: i ne bi trebalo da bude", napisao je pesnik Šarlot.

"Knjiga rima" je poslednja u nizu od više od dve desetine minijaturnih knjiga koje je kreirala Šarlot, a koja se nalazila u privatnom vlasništvu. Rukopis koji datira iz decembra 1829. godine, u javnosti nije viđen od kada je prodat 1916. Njujorku i tek nedavno je pronađen u privatnoj kolekciji. Ova minijaturna knjiga je 1916. prodata na aukciji za 520 dolara i od tada joj se bio izgubio gotovo svaki trag

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura