Aktuelno iz kulture

Maj i jun u beogradskim pozorištima: "Pluća", "Antigona", "Posaditi drvo", "Rat i mir"

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

08:31

Maj i jun u beogradskim pozorištima: "Pluća", "Antigona", "Posaditi drvo", "Rat i mir"
Maj i jun u beogradskim pozorištima: "Pluća", "Antigona", "Posaditi drvo", "Rat i mir" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Opera i teatar "Madlenianum", Narodno pozorište i Beogradsko dramsko pozorište predstaviće tri nove predstave tokom maja, a do kraja pozorišne sezone u junu će biti izvedene i premijere na scenama Ateljea 212 i Pozorišta "Boško Buha".

Poznata duo drama "Pluća" prema tekstu engleskog autora Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića, imaće premijeru 11. maja na maloj sceni Madlenijanuma.

Novi projekat u koprodukciji sa agencijom "Marador" donosi ovog proleća pozorišnoj publici duhovitu i nežnu priču o dvoje urbanih i visokoobrazovanih ljudi.

Britanska drama "Pluća" (2011) izrazito savremenim jezikom govori o dvoje junaka koji su pred ispitom rešavanja iskonskih ljudskih potreba dok ih pitanja karijere, ekologije, tehnologije zbunjuju i zaustavljaju da zapravo žive punim plućima i onako kako im srce govori.

Komad oslikava suštinu današnjeg čoveka - da voli i da kroz ljubav traje.

Glavne uloge mladog bračnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić, poznati iz hit predstave istog reditelja - "Histerija" koja se dugo igrala na sceni Studio JDP.

Na projektu učestvuju i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivana Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović.

Dankan Mekmilan je engleski dramski pisac i reditelj, a njegove najpoznatije drame su "Pluća", "Ljudi, mesta i stvari", "Svaka divna stvar", kao i dramatizacija romana "1984" Džordža Orvela.

Drama "Pluća" u fokusu ima temu roditeljstva i ekološku osvešćenost, a svetsku premijeru je imala u "Studio Theatre" u Vašingtonu 2011. godine i od tada je bilo čak 40 produkcija na mnogim scenama sveta.

U našem regionu, "Pluća" su imala premijeru u Exit teatru u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, i baš slovenačka produkcija je bila planirana da gostuje na festivalu BITEF 2021, ali zbog korone se to nije odigralo.

Reditelj Ivan Vuković, diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je na pozorišnim scenama Beograda (JDP, BDP, Dadov, Dom omladine, Narodno pozorište, Atelje 212), kao i u Vranju, Nišu, Zrenjaninu, Užicu, Šapcu i Kruševcu.

Sledeće dve predstave u Beogradu imaće premijere krajem maja.

U pitanju je antička drama "Antigona", prema grčkom piscu Sofoklu i u režiji gosta iz Slovenije - Diega De Bree, a koja će premijerno biti izvedena 28. maja na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

Slovenački reditelj potpisuje i scenografiju, kao i dizajn svetla, a nedavno je postavio na istoj pozornici i komad "Baal" Bertolta Brehta.

Kompozitor muzike je čuveni makedonski gitarista, pevač, muzičar Vlatko Stefanovski.

Uloge tumače: Jana Milosavljević, Dunja Stojanović, Pavle Pekić, Ivana Nikolić, Luka Grbić, Vladan Milić, Mina Nenadović, Stefan Radonjić, Jan Stefanovski.

Prema rečima reditelja, "Antigona" je tragični sukob zasnovan na konfliktu između države i porodice, vlasti i čoveka, između prava na jednoj i etike i morala na drugoj strani.

Junakinja Antigona je sinonim za slobodu i za ono jedino što želimo ali ipak na skriveni način, kako se opisuje u drami napisanoj 441. godine pre nove ere.

Reditelj smatra da smisao života mora ostati u srži čoveka, čak i na račun kazne koju je nemoguće izbeći.

"Mapa upornosti, nepopustljivosti i fanatizma koje nudi poslednju nadu za naše davno izgubljene snove, njena priroda u njenoj najvišoj čistoti gde oportunizam strah i prazna nada u bolje sutra nemaju više prostora. Svet ne moze biti drugačiji, samo sa nadom i strahom, nego sa verom i beskrajnom hrabrošću koja omogućava čovekov dostojan život. Budimo realisti, zahtevajmo nemoguće", analizirao je Diego de Brea.

Tanjug/Sava Radovanović

Reditelj Diego de Brea će na sceni Beogradskog dramskog postaviti "Antigonu"

Drama će se igrati prema prevodu Miloša N. Ðurića, a međunarodnu ekipu čine - dramaturg Kata Ðarmati, kostimograf Blagoj Micevski i scenski govor - Radovan Knežević.

Liješević priprema "Rat i mir"

Narodno pozorište od 25. marta sprema predstavu "Rat i mir" prema istoimenom romanu (1867) Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića.

Premijera je zakazana za 30. maj na Velikoj sceni, a u velikoj glumačkoj podeli su Miodrag Krivokapić, Dušanka Stojanović Glid, Hadži Nenad Maričić, Danilo Lončarević, Teodora Dragićević, Zlatija Ivanović, Nemanja Stamatović, Nina Nešković, Dušan Matejić, Bojana Stefanović, Slobodan Beštić, Kalina Kovačević, Petar Strugar, Vučić Perović, Zorana Bećić Ðorđević i Nedim Nezirović.

U umetničkom timu su i Janja Valjarević (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Stefan Ćirić (kompozitor) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Prvi i jedini put do sada u srpskom teatru kapitalno delo svetske književnosti "Rat i mir", postavljeno je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pre više od četiri decenije.

Premijera je održana 24. juna 1980. godine u režiji Petra Šarčevića i glavne junake su igrali - Bogdan Diklić (Pjer Bezuhov), Predrag Miki Manojlović (Knez Andrej Bolkonski) i Dragana Varagić (Nataša Rostova).

Do kraja pozorišne sezone, zaključno sa 1. julom, premijere će u Beogradu imati još dva pozorišta - Atelje 212 i Pozorište "Boško Buha".

Atelje 212 je počeo sa pripremama dve predstave - "Drama o kraju sveta" Olge Dimitrijević i "Posaditi drvo" Alekseja Žitkovskog, u režiji Pavle Terzića, obe planirane za Malu scenu "Petar Kralj".

Realistički komad "Posaditi drvo" delo je ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na srpskim pozorišnim scenama.

Rusku dramu je preveo Novica Antić, aktuelni upravnik ovog beogradskog pozorišta, dok su u glumačkoj podeli - Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.

Anđa Brstina

Sa prve probe predstave "Posaditi drvo"

Paralelno sa navedenim projektom, Olga Dimitrijević režira svoj komad "Drama o kraju sveta" za istu scenu, a u predstavi igraju samo glumice: Dragana Ðukić, Jelena Ilić, Jovana Gavrilović, Katarina Žutić i Marta Bjelica.

Predstava će imati dve premijere: prva je zakazana za 10. jun u Novom Sadu u okviru projekta "Novi Sad - evropska prestonica kulture", a druga u Beogradu, u sklopu letnjeg festival BELEF 2022.

Pozorište za decu "Boško Buha" za svoju Večernju scenu uveliko sprema predstavu “Ubistvo u Orijent Ekspresu” prema čuvenom krimi romanu Agate Kristi, u režiji Darjana Mihajlovića.

Dramatizaciju romana potpisuje Ken Ludvig, dok je prevod sa engleskog napisala dramaturškinja Ivana Dimić, dobitnica Ninove nagrade za roman "Arzamas".

U ulozi najčuvenijeg detektiva na svetu Herkula Poaroa publika će gledati Andriju Miloševića, a galeriju osumnjičenih likova igraju Goran Jevtić, Borka Tomović, Uroš Jovčić, Miljan Prljeta, Katarina Gojković, Katarina Marković, Jelena Trkulja, Lena Bogdanović, Viktor Savić, Stefan Bundalo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura