Aktuelno iz kulture

"Karmina Burana" sa 400 učesnika na Trgu republike u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

12:56

"Karmina Burana" sa 400 učesnika na Trgu republike u Beogradu
"Karmina Burana" sa 400 učesnika na Trgu republike u Beogradu - Copyright SNP

veličina teksta

Aa Aa

Besplatan jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa "Karmina Burana" biće održano 28. maja na Trgu republike u Beogradu.

Centar beogradskih festivala (CEBEF) u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" organizuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom.

Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić, a solisti su sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.

"Ovaj muzički spektakl biće jedna od retkih prilika u Beogradu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa", navode organizatori.

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere.

V. Veličković

 

Izvođenje opere "Mileva", savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je "Mileva" ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.

U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

SNP

 

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere "Karmen". Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru.

Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozotištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi Don Karlos u Plovdivu. Pevala je na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto. Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura