Aktuelno iz kulture

Novi Sad prestonica "Bajki budućnosti": Džinovske lutke, predstave, opere, koncerti i izložbe za decu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

13:46

Novi Sad prestonica "Bajki budućnosti": Džinovske lutke, predstave, opere, koncerti i izložbe za decu
Guliverova putovanja - Copyright Pozorište mladih

veličina teksta

Aa Aa

Džinovske pozorišne lutke, predstave, opere za decu, koncerti i izložbe, trupe koje su među najboljima u Evropi, književna i druga magična putovanja - Novi Sad postaje prestonica bajki i priča, jedinstveno pozorišno iskustvo za sve.

Više od 200 umetnika iz 14 zemalja, kroz gotovo 40 predstava, na više od 20 lokacija daće starim pričama novo ruho, ali i doneti nove, jedinstvene, savremene bajke.

Uz ugledne domaće autore, poput Kokana Mladenovića, Srpska Atina će ugostiti i neke od najznačajnijih pozorišnih trupa za decu iz Evrope, poput Dablinskog pozorišnog festivala, kolektiva Ameno iz Španije, Grus Grus Teatra iz Finske, Lutkovnog gledališča iz Slovenije, češkog Alfa Teatra i mnogih drugih.

Jelena Janković

Iz predstave "Playing reality" sa pozorišnog festivala UPAD

Novi programski segment Evropske prestonice kulture "Bajke budućnosti" do 15. maja će aktivirati domove pozorišnog sveta - Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, potom pet kulturnih stanica, ustanove kulture i škole u gradu i okolini - u Futogu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Veterniku, Rumenki, Bukovcu, kao i trgove i parkove širom grada.

"Prvi put u Novom Sadu i šire, na ovaj način i u ovom kapacitetu, biće predstavljene bajke i priče kao najstarije kulturno nasleđe celog sveta, na kojima su odrastale generacije. Povezujući lokalne i evropske aktere, renomirane predstavnike pozorišne scene, Srpska Atina će svima, od najmlađih do najstarijih, ponuditi jedinstveno iskustvo teatra i priča", rekao je direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", Nemanja Milenković.

NSEPK V. Veličković

 

Ne samo da, kao prvi ovakav događaj, "Bajke budućnosti" obuhvataju četiri festivala, celodnevne događaje, renomirane, ali i mlade umetnike i umetnice, pozorišne spektakle na ulicama grada, nego će iznedriti i prve "Novosadske pozorišne igre".

"Susret sa Fondacijom i Evropskom prestonicom kulture je učinio da se naši snovi ostvare. Poznato je da Pozorište mladih godinama unazad, a postoji već 90 godina, učestvuje na brojnim međunarodnim festivalima i festivalima u zemlji i posmatrajući kako to drugi rade otuda i naša želja da ovde u našem gradu, našem pozorištu, napravimo nešto što bi privuklo najbolja pozorišta iz Evrope kada je u pitanju stvaralaštvo za decu i mlade", rekao je direktor Pozorišta mladih, Mihajlo Nestorović.

NSEPK M. Pudić

Opera za decu "Mačak u čizmama"

"Bajke budućnosti" prikazaće priče koje su stvarali ugledni autori iz Srbije, Španije, Finske, Francuske, zemalja regiona i drugih, ali i aktivno učešće dece i mladih, koji su i sami bili kreatori pozorišnih predstava kroz različite radionice ili su se našli u ulozi mladih selektora i aktivnih gledalaca, za šta je primer pozorišni festival "UPAD".

"Upad kao i ostali festivali za decu i mlade, planirani su da ostanu kao legat, nadamo se, dekadama, nakon Evropske prestonice kulture i mislim da je to nešto što je jako značajno. Zaboravljamo da su deca i mladi budućnost koja dolazi i koliko je značajno da njima ukažemo i na značaj međunarodne saradnje i na to šta je dobro a šta zlo, ali takođe da ispričamo bajke na drugačiji način, da vidimo koje su to priče budućnosti", rekao je koordinator festivala "UPAD", Bojan Milosavljević.

Više detalja o čitavom programu "Bajki budućnosti" može se pronaći na sajtu novisad2022.rs, a program "Bajke budućnosti" su ujedno i poslednji programski segment programskog luka "Budućnost Evrope" Evropske prestonice kulture, koji je tokom aprila i maja fokusiran na decu i mlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura