Aktuelno iz kulture

Ekipa "Heroji Halijarda" traži preko 1.000 statista, reditelj Radoš Bajić snima u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rina

05/05/2022

-

17:37

Ekipa "Heroji Halijarda" traži preko 1.000 statista, reditelj Radoš Bajić snima u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca
Ekipa "Heroji Halijarda" traži preko 1.000 statista, reditelj Radoš Bajić snima u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca - Copyright Contrast Studios

veličina teksta

Aa Aa

"Traži se preko 1.000 statista za film koji prikazuje herojstvo srpskih seljaka u Drugom svetskom ratu", objavila je Rina.

U pitanju je projekat "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, koji se uveliko snima u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca.

Operacija Halijard počela je u leto 1944, predvođena Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, a srpski narod je tada uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

U središtu ratne drame koja se snima pod rediteljskom palicom Bajića je nesvakidašnja priča o čovečnosti, herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu. To je priča inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu "Operacija Halijard".

Projekat koji se realizuje u izvršnoj produkciji Contrast Studios, u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina, i jedan je od najkompleksnijih i produkciono najzahtevnijih filmsko-televizijskih projekata koji se u Srbiji trenutno snimaju. 

Kako je najavljeno, film i TV seriju publika može očekivati na proleće 2023. godine.

"Heroji Halijarda" okupiće i preko 120 glumaca, od čega oko 40 američkih i engleskih glumaca.

Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević,  Stiven Mur, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Tom Zahner, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Marej, Hari Natanijel Epli,  Aleks Papke,samo su neka od poznatih imena koji će se naći u seriji i filmu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura