Aktuelno iz kulture

Performans "Burn/Out" 7. maja na tri lokacije u Beogradu: Žene pozvane da kolektivno vrište

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

17:46

Performans "Burn/Out" 7. maja na tri lokacije u Beogradu: Žene pozvane da kolektivno vrište
Performans "Burn/Out" 7. maja na tri lokacije u Beogradu: Žene pozvane da kolektivno vrište - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žene u Beogradu su pozvane da 7. maja u 15 sati kod spomenika Stefanu Nemanji, ispred platoa Skupštine i ispred Fakulteta likovnih umetnosti kolektivno vrište.

U pitanju je naime performans "Burn/Out" koji je osmislila umetnica Dea Džanković, a za učešće je potrebno samo popuniti prijavni formular.

Prema navodima u samoj najavi za ovaj performans, navodi se da je burnout stanje mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti koje je prouzrokovano dugotrajnim i intenzivnim stresom.

"U tim trenucima osoba oseća da ne može da izađe na kraj sa konstantnim zahtevima koji joj se nameću. Zahtevima kao što su visok nivo energije, lično postignuće, vitalnost, nošenje sa svakodnevnim stresom, dobar izgled, ispunjavajući društveni život, majčinstvo itd. Burnout crpi energiju osobe i umanjuje njenu produktivnost, dovodi do osećanja bespomoćnosti, bezvoljnosti, ozlojeđenosti i na kraju, potpune iscrpljenosti", navodi se na početku poziva za kolektivni performans 7. maja.

Šta je "Burn/Out"?

Sam koncept performansa se oslanja na kolektivno učešće žena koje će vrištati u javnim prostorima Beograda. Tačnije na tri lokacije - prvo kod spomenika Stefanu Nemanji, zatim ispred platoa Skupštine, i na kraju ispred Fakulteta Likovnih umetnosti.

"Performans je naizled sirov i brutalan. Međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt, provociraju reakciju i kritikuju sve od savremenog potrošačkog društva i uloge žene u njemu, produktivnosti kao potvrdi identiteta, rezigniranosti institucija, sistema u kome živimo i nasilje nad ženama koje ono perpetuira.

Ipak, performans predstavlja kolektivni prostor za otvoreni diskurs i oslobađanje nagomilane tenzije i stresa, umesto dovođenja u dalje stanje izgaranja", opis je performansa.

"Burn/Out" je otvoren za sve žene koje žele da učestvuju, bez ograničenja u vidu godina, zanimanja, interesovanja...

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura