Aktuelno iz kulture

Neobična istorija rimskog artefakta - bista pronađena u Teksasu vraća se u Nemačku

Komentari

Autor: AP

07/05/2022

-

17:13

Neobična istorija rimskog artefakta - bista pronađena u Teksasu vraća se u Nemačku
Neobična istorija rimskog artefakta - bista pronađena u Teksasu vraća se u Nemačku - Copyright photo AP

veličina teksta

Aa Aa

Mermerna bista koju je žena iz Teksasa kupila za oko 35 dolara u prodavnici Gudvil (Goodvill) privremeno je izložena u muzeju u San Antoniju nakon što su stručnjaci utvrdili da je u pitanju skulptura stara dva milenijuma, kojoj se svaki trag gubi u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata.

Bista, koju je kolekcionarka umetnosti Laura Jang pronašla u Gudvilu 2018. godine, nekada je pripadala kolekciji kralja Ludviga I od Bavarske. Ona je sada u Muzeju umetnosti San Antonija, sve dok je ne vrati u Nemačku sledeće godine.

Starorimska bista datira iz prvog veka pre nove ere. ili prvog veka nove ere, a istoričari veruju da može da prikazuje sina Pompeja Velikog, kojeg je Julije Cezar porazio u građanskom ratu, saopštio je muzej.

Skulptura je poslednji put viđena u Ašafenburgu u Nemačkoj, a stručnjaci veruju da je vojnik uzeo skulpturu i doneo je u Sjedinjene Države, prenosi AP.

"Veoma smo srećni što se deo bavarske istorije za koji smo mislili da je izgubljen ponovo pojavio i što će uskoro moći da se vrati na svoju pravu lokaciju", rekao je Bernd Šrajber, predsednik Bavarske uprave za palate, bašte i jezera.

Jang je postigao dogovor da se bista vrati Nemačkoj uz pomoć advokata specijalizovanog za međunarodno umetničko pravo, izvestila je radio stanica KUT iz Ostina. Uslovi tog ugovora bili su poverljivi.

"Situacije je bila gorko-slatka pošto sam znala da ne mogu da zadržim ili prodam bistu. U svakom slučaju, drago mi je što sam postao mali deo duge i komplikovane istorije ovog dela, a izgledala je sjajno u kući dok sam ga imala", zaključila je Jong.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura