Aktuelno iz kulture

Unesko: Velika Britanija i Grčka pristale na pregovore o povraćaju skulptura iz Partenona

Komentari

Autor: ArtNet

19/05/2022

-

14:33

Unesko: Velika Britanija i Grčka pristale na pregovore o povraćaju skulptura iz Partenona
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija i Grčka pristale su da započnu novu rundu pregovora o povratku neprocenjivih antičkih umetničkih dela iz Partenona, koja je engleski lord Elgin odneo iz Atine u Ujedinjeno Kraljevstvo pre više od 200 godina.

Nakon velikog pritiska javnosti, organizacija Unesko potvrdila je da će se o potencijalnom vraćanju ovih skulptura, koje se čuvaju u Muzeju Velike Britanije diskutovati u "skoroj budućnosti".

Britanski ministar kulture Stiven Parkinson poslao je 29. aprila zahtev da se organizuje sastanak sa grčkom ministarkom Linom Mendoni, što je ona odmah prihvatila, stoji u izveštaju Uneska, u koji je uvid imao ArtNet.

Sporne skulpture su nastale između 447. i 432. godine pre nove ere i uključuju delove friza koji prikazuje Panatinski festival u čast rođenja grčke boginje Atine, kao i figure iz hrama. 

Ukupno 15 metopa, 17 pedimentalnih figura i komad friza dug ukupno 75 metara čuvaju se u Britanskom muzeju nakon što ih je za vreme otomanske vladavine u Grčkoj lord Elgin legalno nabavio.

Grčka pokušava da vrati objekte još od 1983. godine, ali su poslednjih godina dobili i veću podršku javnosti. 

profimedia/FILE PHOTO

Antičke skulpture u Britanskom muzeju

Grčki premijer Kirjakos Micotakis otvorio je pitanje vraćanja skulptura na zvaničnom sastanku sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom u Londonu prošlog novembra, ali je tada zvaničan stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva bio da su skulpture vlasništvo Britanskog muzeja, koji funkcioniše pod upravnim odborom i nezavisan je od vlasti. 

Grčka ministarka kulture dr Lina G. Mendoni je na konferenciji za medije koju je održala 22. aprila izjavila da je politika koju vodi Britanski muzej kontraproduktivna, jer se drži za "anahroni stav potpunog poricanja, recikliranja mitova, sofizama, pa čak i laži".

Zalažući se za "ustavnu i moralnu obavezu Grčke da traži trajno vraćanje skulptura", dr Medoni je ponudila rešenje za prazninu koju bi povraćaj antikviteta neminovno ostavio u Galeriji Duvin Britanskog muzeja, u vidu privremenih postavki i serije zajmova drugih antikviteta.

Sličan aranžman Grčka je uspešno napravila sa Italijom, odakle su joj nedavno vraćen čuveni "Faganov fragment", takođe preuzet sa Partenona.

Prema stavu grčkog Ministarstva kulture, razlog više za vraćanje antikviteta iz Britanskog muzeja je taj što je u avgustu je jako nevreme u Londonu dovelo do prokišnjavanja galerije, što je dovelo u pitanje bezbednost izrezbarenih ploča i skulptura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura