Aktuelno iz kulture

Berlin i Beograd u Monologu: Nova galerija u Beogradu biće otvorena izložbom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

20/05/2022

-

11:05

Berlin i Beograd u Monologu: Nova galerija u Beogradu biće otvorena izložbom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu"
Berlin i Beograd u Monologu: Nova galerija u Beogradu biće otvorena izložbom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" - Copyright Ivan Zupanc

veličina teksta

Aa Aa

Zajednička izložba umetnica Jelene Micić iz Srbije i Vere Klimentjeve iz Rusije pod nazivom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" biće otvorena 26. maja u 19 sati, čime će ujedno biti otvorena nova galerija savremene umetnosti u Beogradu - Galerija Monolog.

Galerija "Monolog" sastavni je deo "Museum of Now" (MON) iz Berlina i sebe definiše kao svojevrsnu "crnu kutiju", koja mapira aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, predviđajući tako nove i buduće trendove.

Kustosi izložbe "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" su Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler, direktori Museum of Now (MON) i osnivači Galerije Monolog, i Marko Lađušić, slikar, vajar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Prva po redu izložba u galeriji "Monolog" reflektuje ono što je sada, istražujući dezorijentaciju u globalizovanom i virtuelnom svetu, pitanja vrednovanja fizičkog rada, transformaciju istorijskih stereotipa, ali i čežnju za redukcijom i minimalizmom u svetu preopterećenom kvantitetom informacija. Materijal kao takav, aspekt vrednosti i vrednovanja u vremenima inflacije, oskudice resursa i istraživanja rada - glavni su fokusi na koje se izložba oslanja.

Jelena Micić magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), na odseku za Tekstualnu skulpturu, a master studije filozofije (2012) i diplomske studije završila je na Katedri za skandinavske jezike i književnosti (2010) na Univerzitetu u Beogradu. 

U umetničkoj praksi bavi se društveno-političkim aspektima i sistema boje.  Kroz umetničku praksu transformiše hijerarhije odnosa unutar sveta umetnosti i fizičkog rada, i na taj način čini vidljivom društvenu nejednakost. 

Elizaveta Kapustina

Slika Vere Klimentjeve

Umetničke pozicije Vere Klimentjeve se kreću od različitih tehnika štampanja preko digitalnih medija do plastike i slikarstva. Njen rad karakterišu dekonstruktivni elementi, fiktivna realnost i usađivanje tradicionalnih predstava u savremene kontekste.

Posle studija na Moskovskom univerzitetu umetnosti (2005-2008) kod Aleksandra Livanova, Vladimira Cepilova i Vladimira Kosinkina, Klimentjeva je prešla na bečku Akademiju lepih umetnosti u klasu prof. Ervina Bohača (2008-2014).

Izlagala je na brojnim izložbama u Austriji, Rusiji, Srbiji i Poljskoj. Dela Klimentjeve su deo privatnih i javnih kolekcija u Nemačkoj, Austriji, Rusiji, SAD i Kanadi.

Izložba u Galeriji Monolog (Cetinjska 15) može se posetiti do 18. juna, svakodnevno od 16 do 20 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura