Aktuelno iz kulture

Galerija Matice srpske nagrađena kao Muzej godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

13:38

Galerija Matice srpske nagrađena kao Muzej godine
jugmedia.rs - Copyright jugmedia.rs

veličina teksta

Aa Aa

Simbolično, 19. maja na Svetski dan muzeja, Galeriji Matice srpske je uručena nagrada "Mihailo Valtrović" u Narodnom muzeju Leskovac za Muzej godine i izuzetne rezultate postignute tokom perioda od januara 2021. do februara 2022. godine.

"Galerija Matice srpske je ponosna jer su kolege iz sveta muzeja, umetnosti i kulture prepoznali naš rad i trud. U ovoj godini uspeli smo da pokažemo naše raznovrsne programe i projekte promovišući Galerijsku kolekciju u zemlji i inostranstvu. Okrenuli smo se novim pristupima muzeju i kolekciji, programima koji obuhvataju bebe, decu, mlade, našu celokupnu publiku, ali i novoj praksi u radu muzeja. Tako smo pokazali svu kompleksnost rada Galerije Matice srpske i da je muzej deo zajednice u koji su svi dobrodošli", navode iz Galerije Matice srpske.

Kako ističu u saopštenju, bavili su se fondom, prezentacijom nacionalne umetnosti u inostranstvu, kao i novim tumačenjima i na taj način napravili veliki iskorak u radu galerije.

"Pored toga što smo dela iz naše kolekcije preneli u javni prostor iznoseći skulpture u park ispred Galerije, pokazali samo da zajedničkim angažovanjem možemo da realizujemo nekoliko izložbi i programa koje su privukle veliku pažnju publike, medija i kolega: Identiteti.

Predstava žene u srpskom slikarstvu, Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske - gostovanje u Temišvaru u Rumuniji, Poklon-zbirka Nikola i Radmila Graovac, Kaleidoskop. Umetnik - Kolekcionar - Kritičar, Život, San, Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma, Novosađani biraju i Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske u Srpskoj akademiji umetnosti i nauka u Beogradu.

U novu godinu ušli smo velikom međunarodnom izložbom Migracije u umetnosti, umetnost migracija, a na Svetski dan muzeja smo otvorili izložbu Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz i još jednom potvrdili značajnu ulogu Galerije Matice srpske u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture", navode iz Galerije matice srpske.

Nagrada "Mihailo Valtrović" ustanovljena je u čast je arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije i prvog srpskog muzeologa.

Dodeljuje se muzejskim radnicima i ustanovama za poseban doprinos u unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i za zapažene rezultate u stručnom radu. Nagradu dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

Preporuka za vas

Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera

Komentari (0)

Kultura