Aktuelno iz kulture

Odrastanje u Gradu kulture: Izožba dečjih radova u Galeriji Matice srpske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2022

-

11:20

Odrastanje u Gradu kulture: Izožba dečjih radova u Galeriji Matice srpske
Novosađani biraju - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba dečijih radova "Odrastanje u gradu kulture" biće otvorena u subotu, 7. maja, u 13.00 sati u Velikoj sali "Sava Tekelija" u Galeriji Matice srpske.

Samom otvaranju izložbe prethodiće dva koncerta klasične muzike za bebe i decu u 11.30 i 12.30 sati u Parku skulptura ispred Galerije, a potom će se na otvaranju izložbe publici obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

"Tokom čitave školske godine družili smo se sa mališanima iz vrtića i osnovnih škola i otkrivali zanimljive umetničke priče o Novom Sadu, kako bi najmlađi Novosađani s ponosom i znanjem koračali ulicama Grada. Nakon posete Galeriji, zajedno sa likovnim pedagozima, vaspitačicama i učiteljicama deca su svoja zapažanja i iskustva zabeležila kroz likovno stvaralaštvo koje predstavljamo izložbom", ističe iz Galerije Matice srpske.

Skoro hiljadu mališana je crtežom i slikama prikazalo znamenite ličnosti Novog Sada, poput čika Jove Zmaja i Svetozara Miletića, zelene oaze kao što su Dunavski i Kamenički park, ali i prepoznatljive gradske simbole Petrovaradinsku tvrđavu, Gradsku kuću, Maticu srpsku i brojne druge.

U izložbi su učestvovala deca iz vrtića Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo": Novosađanče, Vilenjak, Guliver, Vendi, Veverica, Veseli vrtić, Bubamara, Čarolija, Lasta Čenej, Maslačak, Kolibri i Veseli vozić, mališani iz privatnih vrtića: Maštolend, Speak Up, Duga, Madagaskar, Dreamland, Bambino, Sunđer Bob i Patrik, Delfin, Zemlja čuda, Kermit i Familija, kao i učenici osnovnih škola: Miloš Crnjanski, Đura Daničić i Žarko Zrenjanin.

Izložba je kruna zajedničke novosadske umetničke avanture u kojima će od 7. maja do 19. juna moći da uživaju svi Novosađani.

Izložba se održava u okviru programskog luka Budućnost Evrope Evropske prestonice kulture, a podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu, kao i Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Dan ranije, u petak (6. maj) u 19 sati biće održano vođenje kroz aktuelnu izložbu "Novosađani biraju", a publiku će kroz izložbu sprovesti Milica Milošević, koordinatorka projekta.

"Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu", kažu iz Galerije Matice srpske.

Izložba "Novosađani biraju" je priča Novosađana o njihovom životu, detinjstvu i željama reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa. Kroz priču o 41 umetničkom delu na izložbi obuhvatiće se impresije Novosađana i ukazaće se na ideju projekta, kao i predstavljanje procesa biranja umetničkih dela.

Preporuka za vas

Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera

Komentari (0)

Kultura