Aktuelno iz kulture

Vladimir Aleksić o predstavi "Sveta Prada": Nije ovo kritika mode, ali neka granica mora da postoji

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

10:31

Vladimir Aleksić o predstavi "Sveta Prada": Nije ovo kritika mode, ali neka granica mora da postoji
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Vladimir Aleksić koji je govorio njegovom autorskom i producentskom projektu predstavi "Sveta Prada" čija je premijera 29. maja u Bitef teatru.

Aleksić je rekao da ga kao autora zanimaju društveni fenomeni, jer želi razotkriti stvari koje su svima prijemčive kao što je moda, kako bi se videlo "šta se stvarno dešava iza proizvoda".

"Kada bismo znali kako određeni proizvod nastaje da li bismo jednako želeli taj proizvod? Moda spada u jednog od najvećih zagađivača planete. Trideset posto ukupnog zagđenja dolazi upravo od mode", naveo je Aleksić.

Tanjug reflektor

"Sveta Prada" prati životni put jedne ženske torbe od krokodilske kože, najpoželjnijeg ženskog aksesoara, koji ne gubi vrednost, istakao je Aleksić, dodavši da "za jednu torbu kuće Birkin treba tri krokodila", pa "modne kuće imaju farme krokodila i ubijaju ih u trećoj godini života".

Prema njegovim rečima, predstava se bavi pitanjem prava radnika koji šije te torbe, kao u Bangladešu, onima koji ih nose i uopšte ljudima čiji kapital dolazi iz tranzicija u istočnoj Evropi a status kupuju na Zapadu, kao i šanerima, prodavačima lažnih torbi, kreatorima i samom "Krokodilkom".

"Šta ima da nam kaže krokodil koga smo ubili, od njega napravili torbu?", pita se Aleksić.

U "Svetoj Pradi" igraju Nada Šargin, Aleksandra Janković, Milena Predić, Anđelika Simić i Jovana Belović, a rediteljka je Sanja Mitrović. Aleksić je dodao da je za ovakav autorski projekat hteo dobre glumice sa kojima se razume.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Autor je podsetio da je njegov prethodni projekat bio "Lepa Brena Project" koji je kroz fenomen popularne pevačice govorio o poslednjih 40 godna naših prostora.

"Mi smo deo tog modnog sistema, kapitalizma. Nama se svakih šest meseci izbacuju nove kolekcije i non stop moramo da kupujemo. Ako ih nemamo, nismo deo društva, nismo u trendu. Nije ovo kritika mode, ona je predivna, ali jedna granica mora da postoji", istakao je Aleksić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura