Aktuelno iz kulture

Đorđe Kreća: "Ne igraj na Engleze" je šmekerski film sa nekoliko paralelnih priča

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

12:02

Đorđe Kreća: "Ne igraj na Engleze" je šmekerski film sa nekoliko paralelnih priča
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Ðorđe Kreća koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Ne igraj na Engleze".

Kreća je rekao da je u odnosu na prvobitnu predstavu sada film "Ne igraj na Engleze" zabavan i drugačiji zato što je to "road movie preseljen iz atmosfere stana u automobil".

Prema njegovim rečima, paralelna priča se dešava u drugom autu, a ima još nekoliko paralelnih događaja i likova koji defiluju sa dva motora, koji upotpunjuju priču i doprinose naboju.

"Ovo je jedan dobar beogradski šmekerski road movie sa tri vrhunska glumca", ocenio je Kreća.

U "Ne igraj na Engleze" Kreća igra izbeglicu Gavrila Cvijetića, vozača ambulantnih kola za migrante, koji se trudi da zadobi srce svoje mlade koleginice.

Kreća je rekao da je najzahtevnije glumački bilo Marku Živiću (1972-2021), Danielu Siču i Ivanu Tomiću da iz predstave uđu u nove prostorne okolnosti filma, dok je njemu da bude "vozač, izbeglica koji mora da govori paštun i engleski".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Onda sam rekao: 'Pa ček', što onda ne bih bio Bosanac, pa da onda imamo sve zajedno'. Reditelj Slobodan Pešić i ja smo kreirali taj lik. Ja sam više nabacivao, a on je želeo da skine, bojeći se da ne bude previše", otkrio je glumac.

Tokom par godina svoje profesionalne karijere Kreća je pred kamerom igrao žanrovski potpuno drugačije likove što smatra da je dobro.

"Uglavnom nas uloge nađu. Mi retko kad imamo priliku da poželimo i dobijemo. Mene najviše uzbuđuje i pokreće neki naš 'Brejking bed'. Imam razne ambicije i planove. Možda se nešto slično i dogodi", naveo je Kreća.

Priča o gubitnicima sa beogradskog asfalta

Svečana premijera filma "Ne igraj na Engleze" Slobodana Pešića održana je 10. maja u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, kao posveta prerano preminulom glumcu Marku Živiću (1972-2021), koji tumači jednu od tri glavne uloge u ovom ostvarenju.

Film "Ne igraj na Engleze" prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna (Marko Živić, Daniel Sič i Ivan Tomić) koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige.

Tokom samo jednog poluvremena, neizvesnost rezultata će izbaciti na površinu kompleksnost njihovog odnosa, što podrazumeva šokantno otkrivanje raznih tajni.

Iako veoma različitih karaktera, tri junaka imaju zajednički aktivan hobi - sportsko klađenje, ali ovog puta je ono više od igre, jer je svakom od njih očajnički potreban novac - prvi da vrati dugove zelenašima, drugi da vrati novac svojoj verenici i da sakrije da je potrošio iznos na klađenje, a treći jer ima svoje razloge.

Samo jedan rezultat će zauvek promeniti njihove živote i staviti na "kocku" njihovo 30-godišnje prijateljstvo kroz mučne tajne koji će ih neprijatno iznenaditi.

Scenario se prilično razlikuje od pozorišnog komada, proširen je  novim, sporednim likovima koji čine svet trojice junaka, i nadograđen je raznim komičnim situacijama.

Reditelj Slobodan Pešić ujedno je napisao i scenario na osnovu dramskog teksta Vladimira Ðurđevića, i donekle je i promenio žanr, te od jedne laganije komercijalne komedije, stvorio socijalnu generacijsku dramu i osvešćenu savremenu priču o gubitnicima sa beogradskog asfalta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura