Aktuelno iz kulture

Kristen Stjuart za Euronews Srbija: Um mi kontroliše posao, ali mi je srce posvećeno muzici

Komentari

Autor: Ilija Đukić za Euronews Srbija

31/05/2022

-

19:59

Kristen Stjuart za Euronews Srbija: Um mi kontroliše posao, ali mi je srce posvećeno muzici
Tanjug / Vianney Le Caer/Invision/AP - Copyright Tanjug / Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Završnicu 75. filmskog festivala u Kanu obeležila su dva, uslovno rečeno, blokbastera. Na prvom mestu novi bizarni triler Dejvida Kronenberga "Crimes of The Future", ali i najnovija saga o kralju rokenrola, Elvisu Prisliju Baza Lurmana.

Elvis zaslužuje posebno poglavlje u svetu filma, pa ćemo se ovde fokusirati na najnovije čedo Dejvida Kronenberga za koje je pre premijere u Kanu rekao da je scenario napisao još davne 1998. godine, ali da tada nije imao finansije da "ideju isprati do kraja".

Kako je za glavnog muškog lika po ko zna koji put odabrao njemu omiljenog glumca i prijatelja Viga Mortensena, Kronenberg se za dve ženske uloge posle malo razmišljanja opredelio za poslednju Bondovu devojku Leu Sejdu, kao i sve bolju i popularniju Kristen Stjuart.

Nekadašnja Bela Svon iz čuvene sage "Sumrak" odavno nije mlada devojka iz franšize već veoma cenjena glumica u Holivudu. Uostalom, ne bi tek tako pre dve godine pred kamerom igrala ni Lejdi Dajanu, zar ne?

Tanjug / Joel C Ryan/Invision/AP

 

Stjuart smo sačekali u dobro poznatom holu festivalske palate u Kanu pokušavajući da je privučemo na bilo koji način za kratak intervju, budući da se od stotinjak novinara zvezde tada, dok prolaze, opredele eventualno za tri.

Znajući da su joj omiljene rok grupe Radiohead, Interpol i Shins, poslužili smo se lukavstvom dobacivši joj, dok je prolazila pored nas, refren jednog hita Toma Jorka. Tada je prišla sa osmehom na licu.

"Vi ste se bas pripremili za mene", gledala nas je opušteno prodornim zelenim očima u Chanel kompletu koji je više otkrivao nego sto je pokrivao.

Na pitanje može li čitaocima Euronews Srbija reci kako se osećala kad je dobila poziv Dejvida Kronenberga da glumi u njegovom novom filmu, Kristen je, kao sto to uvek radi, prvo rukom prošla kroz kosu, nameštajući je nehajno.

Tanjug / Joel C Ryan/Invision/AP

 

"Znate kako, ti pozivi se ne odbijaju. Bila sam jako mala kad sam 1996. pogledala 'Sudar'. Film je imao izuzetan značaj za moje umetničko odrastanje. Nisam ni slutila da ću kasnije s tim režiserom i sarađivati. Dejvid je majstor svog posla. Ne postoji scena u njegovim filmovima, a da ne osetite trnce u sebi, da se ne stresete, da vam ne probudi neku emociju", kaže Kristen Stjuart.

Kada smo je pitali da li ju je možda pogodilo što su neki sa premijere izašli pre kraja, ne mogavši da "svare" pojedine scene, američka glumica istakla je da je i pre Kana bila svesna koliko je težak i složen film.

"Ne može mu se prići na kolokvijalan način. Morate da budete otvorenog uma i dok ga gledate, sebi postavite pitanja tipa: 'Da li je ovo budućnost ljudskog roda' i koliko se ljudsko telo može na neki način 'materijalizovati'. Film nije lak ali nosi snažne poruke", kaže Stjuart.

Govoreći o tome koliko se navikla na popularnost u poslednjih nekoliko godina, budući da je bije glas da je introvertnija i nesigurna kada je reč o kritikama, glumica nam se osmehnula i uzvratila pitanjem.

Tanjug / Joel C Ryan/Invision/AP

 

"Vi ste novinar. Ne osećate se sigurno isto ovde sada, danas, i ako ste dolazili pre 10 ili 15 godina. Drugačije sad pričate sa nama, zar ne? Tako i ja, svi mi u ovoj branši, iz godine u godinu učimo nešto novo o sebi, dopunjujemo svoje znanje, širimo iskustvo, pomeramo lične granice. Gledam da zadržim privatni život po strani i da me on hrani i daje mi snagu", rekla je glumica poznata i po dosta slobodnim socijalnim i seksualnim stavovima.

Znajući da obožava rok muziku i da su je do skoro paparaci često hvatali u majicama omiljenih bendova, morali smo da je upitamo i da li joj je muzika u životu možda važnija od glavnog životnog poziva.

"Zanimljivo pitanje. Naizgled jednostavan odgovor bih mogla da dam… Mislim da muzika i film kod mene ne mogu jedno bez drugog. Ako mi um kontroliše posao, onda mi je srce to koje je posvećeno muzici", rekla je Kristen Stjuart za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura