Aktuelno iz kulture

Krležin komad "U agoniji" Hrvatskog narodnog kazališta na sceni JDP

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

12:44

Krležin komad "U agoniji" Hrvatskog narodnog kazališta na sceni JDP
Krležin komad "U agoniji" Hrvatskog narodnog kazališta na sceni JDP - Copyright Promo/Mara Bratoš

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "U agoniji" u režiji Ivice Buljana Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba biće premijerno odigrana u subotu 4. juna na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Tačno dve nedelje posle zapaženog izvođenja predstave "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića u Zagrebu, hrvatski ansambl uzvraća posetu i to sa adaptacijom teksta Miroslava Krleže.

Dramaturgiju potpisuje Vid Adam Hribar, scenograf je Dalibor Martinis, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a kompozitor Mitja Vrhovnik Smrekar.

Drama "U agoniji" druga je iz ciklusa "Glembajevi", uz "Gospodu Glembajeve" i "Ledu".

Promo/Mara Bratoš

 

Radnja je smeštena u 1922. godinu, a glavni lik je Laura, plemkinja čiji je nekada bogati i uticajni muž, osiromašio sa propašću Austrougarske i uspostavom Kraljevine SHS pa se odaje preljubi, piću i kocki. Laura zbog toga pokušava da preživi radeći kao krojačica i pronalazi utehu u vlastitom ljubavniku.

U drami koju danas mnogi smatraju najboljom i najpopularnijom od svih Krležinih drama, igraju Krešimir Mikić, Nina Violić, Livio Badurina, Iva Mihalić, Marin Kližmanić i Ivan Colarić (muzičar).

Saradnja između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba uspostavljena je 2015. godine, posle skoro tri decenije a poslednja predstava ovog teatra odigrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je "Kralj Lir" Vilijama Šekspira u režiji Januša Kice u oktobru 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura