Aktuelno iz kulture

Milan Marić u ulozi Edipa, premijera čuvene grčke tragedije na jesen u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2022

-

15:00

Milan Marić u ulozi Edipa, premijera čuvene grčke tragedije na jesen u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Milan Marić u ulozi Edipa, premijera čuvene grčke tragedije na jesen u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas je održana prva proba Sofoklovog "Edipa" u režiji Vita Taufera.

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja Laja i Jokaste, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić.

U predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Branko Cvejić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Boroža, kostimograf Maria Marković Milojev, kompozitor Manjifiko a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Sofokle, jedan od trojice klasika grčke tragedije (pored Eshila i Euripida), napisao je više od 130 dela od kojih je sačuvano svega nekoliko: Ajant, Antigona, Kralj Edip, Elektra, Trahinjanke, Filoktet i Edip na Kolonu.

Od svih ovih dela, još u antici, najpoznatija je bila tragedija Kralj Edip za koju Aristotel u delu "O pesničkoj umetnosti" navodi da je reč o savršenom modelu tragedije.

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani 1985. godine. Od tada je režirao više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film.

Sarađivao je sa brojnim pozorištima širom bivše Jugoslavije i dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja među kojima su nekoliko Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih venaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade "Marul" Marulićevih dana, Prešernove nagrade…

Taufer je 1996. godine dobio i Specijalnu nagradu Bitefa za predstavu "Silence Silence Silence" u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane. Režirao je dela Gogolja, Krleže, Joneska, Šekspira, Beketa, Sofokla, Čehova…

Premijera predstave "Edip" planirana je za septembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura