Aktuelno iz kulture

Margaret Atvud bacačem plamena dokazala da je nova verzija njene knjige nezapaljiva

Komentari

Autor: CNN

07/06/2022

-

23:19

Margaret Atvud bacačem plamena dokazala da je nova verzija njene knjige nezapaljiva
Margaret Atvud bacačem plamena dokazala da je nova verzija njene knjige nezapaljiva - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Američke organizacije knjižara, knjiga "Sluškinjina priča" Margaret Atvud jedna je od onih čiju zabranu građani i različite organizacije najviše traže, ali njena autorka ima poruku za sve cenzore.

Ona je u saradnji sa svojom izdavačkom kućom Penguin Random House napravila "nezapaljivo" izdanje te knjige, kao simbol otpora svakoj vrsti cenzure, a zatim pred kamerama uz pomoć bacača plamena demonstrirala njegovu neuništivost.

"Širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i širem sveta, knjige se dovode u pitanje, zabranjuju, pa čak i pale. Iz tog smo razloga osmislili posebno izdanje knjige koje se decenijama dovodi u pitanje i zabranjuje. Ovo izdanje 'Sluškinjine priče' Margaret Atvud izrađeno je od nezapaljivih materijala. Osmišljeno je s ciljem zaštite ove priče i služi kao snažan simbol borbe protiv cenzure", navodi se u saopštenju izdavača.

"Nezapaljiva" knjiga će se naći na aukciji danas u kući Sotbi u Njujorku, a očekuje se da će dostići cenu od 100 hiljada dolara, piše CNN. Prihod knjige namenjen je neprofitnoj organizaciji Pen America koja štiti slobodu izražavanja.

"Sluškinjina priča" distopijski je roman koji pripoveda priču o uspostavljanju "Republike Gilead", totalitarnog režima čiji su zakoni vođeni navodnom višom voljom i božanskim zakonom.

U društvu suočenom sa ekološkom katastrofom i naglim smanjenjem nataliteta, vlada fundamentalizam i militarizam, a kao jedna od nekoliko preostalih plodnih žena, Fredova je Sluškinja u Komandantovom domaćinstvu i deo je kaste žena primoranih na seksualno ropstvo, što je poslednji očajnički pokušaj da se obnovi populacija. 

U ovom zastrašujućem društvu, Fredova mora da balansira između Komandanata, njihovih okrutnih Supruga, služavki koje se zovu Marta, i drugih Sluškinja – gde svako može da bude špijun Galada – samo sa jednim ciljem: da preživi i pronađe ćerku koja joj je oduzeta. 

Inače, kanadska književnica Maragaret Atvud ovogodišnji je učesnik Krokodil festivala u Beogradu putem video linka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura