Aktuelno iz kulture

Veliki uspeh violončeliste Petra Pejčića: Peto mesto na prestižnom takmičenju u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

18:19

Veliki uspeh violončeliste Petra Pejčića: Peto mesto na prestižnom takmičenju u Briselu
Veliki uspeh violončeliste Petra Pejčića: Peto mesto na prestižnom takmičenju u Briselu - Copyright Printscreen YouTube/Queen Elisabeth Competition

veličina teksta

Aa Aa

Mladi srpski violončelista Petar Pejčić osvojio je peto mesto na međunarodnom muzičkom takmičenju "Kraljica Elizabeta" u Briselu.

Takmičenje "Kraljica Elizabeta" se održava u Briselu svake godine za drugi instrument, a na nedavnom izdanju je organizovano za violončeliste, gde su takmičari bili izolovani sedam dana od svih, bez upotrebe elektronskih uređaja i pripremali su kompoziciju koju dobijaju na licu mesta.

"U konkurenciji od 66 takmičara iz celog sveta, Petar je ušao u 12 finalista i osvojio peto mesto. Dodeljuje se šest nagrada, a preostali dobijaju titulu laureata. Finalisti su nastupali sa Briselskom Filharmonijom i dirigentom Stefanom Denevom", stoji u saopštenju.

Mladi violončelista je u finalu izvodio Koncert za violončelo i kamerni orkestar broj 2, opus 126 Dmitrija Šostakoviča.

Pejčić ima 20 godina, rođen je u Beogradu u muzičkoj porodici, trenutno pohađa Univerzitet "Feliks Mendelson Bartoldi" u Lajpcigu u klasi profesora Petera Brunsa. Jedini je izvođač sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio nagradu na ovom prestižnom takmičenju. Takođe je bio i najmlađi finalista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu