Aktuelno iz kulture

Preminuo slikar i profesor Ljubodrag Janković

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2022

-

15:40

Preminuo slikar i profesor Ljubodrag Janković
Preminuo slikar i profesor Ljubodrag Janković - Copyright Printscreen YouTube/Pariski krug

veličina teksta

Aa Aa

Dugogodišnji profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i istaknuti slikar Ljubodrag Janković Jale preminuo je sinoć u Beogradu, saopštila je Fondacija "Plavo".

Janković se slikarski obrazovao prvo na Odseku grafike, u Srednjoj školi za primenjenu umetnost, u klasi profesora M.S. Petrova, a potom na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, na Odseku za slikarstvo. Diplomirao je 1954. u klasi prof. Vinka Grdana.

Godine 1962. je izabran za asistenta na Katedri primenjenog slikarstva Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, pet godina kasnije imenovan je za docenta, potom za vanrednog i redovnog profesora na predmetu Večernji akt, koji je predavao do odlaska u penziju 1997. godine.

Redovno je izlagao od 1957. godine, preneo je RTS.

Prvu samostalnu izložbu, od oko četrdeset ukupno, priredio je 1962. u Galeriji ULUS-a u Beogradu. Bio je učesnik preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu predstavljajući se u Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Barseloni, Limi, Njujorku, Parizu, Pekingu, Moskvi... Redovan je učesnik mnogih značajnih likovnih smotri u zemlji i inostranstvu, a veliku retrospektivnu izložbu je priredio u organizaciji Fondacije Plavo u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" 2018. godine.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Mesto i vreme sahrane profesora Ljubodraga Jankovića biće naknadno saopšteni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura