Aktuelno iz kulture

Nagrada banjalučkog pozorišta uručena Vojinu Ćetkoviću

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

09:49

Nagrada banjalučkog pozorišta uručena Vojinu Ćetkoviću
Vojin Ćetković - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti srpski glumac Vojin Ćetković sinoć je u Narodnom pozorištu primio nagradu "Zlatni indeks" Banjalučkog studentskog pozorišta.

Ćetković je nagradu primio nakon što je izveden komad "Noć bogova", autora Mire Gavrana, u režiji Marka Manojlovića.

"Hvala vam od srca na nagradi, posebno jer smo večerašnju predstavu najviše puta odigrali upravo kod vas u Banjaluci, od svih gradova u regionu", rekao je Ćetković.

Prisetio se kada je bio student, kada su, kako je rekao, putovali na festivale u Skoplje, ili Sofiju.

"Bili su to neki divni i dragoceni susreti sa danas već najboljim evropskim rediteljima i velikim, sjajnim glumcima. Ti susreti studenata na festivalima su uvek veoma važni. Vaš festival Kestenburg je sjajan, uspešan, želim dug život i vašem pozorištu i festivalu. Hvala još jednom na divnoj nagradi", rekao je Ćetković, kome je nagradu uručio zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, reditelj Vladan Ðurković.

Predstava "Noć bogova" premijerno je odigrana 27. aprila 2015. godine i do sada je imala više od 100 izvođenja.

Studentsko pozorište je jubilej obeležilo u Banjaluci svečanom akademijom u februaru a najavljuje da će se proslave nastaviti ove godine i u Sarajevu, Zagrebu, Mostaru, Novom Sadu, Nišu, Ljubljani i Rijeci.

Reditelj i predsednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković je naglasio da je Studentsko pozorište bilo i ostalo kuća iz koje se posle predstave izlazi očarano, kao s nekom iznenadnom promenom u životu "ili sa suzama u očima ili sa obrazima bolnim od smejanja".

U svojoj rođendanskoj čestki glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolina Friganović je istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište sada u najboljim godina, godinama zrelosti i iskustva, ali sa istim entuzijazmom koji je bio na samom početku rada.

Glumac Josip Pejaković je poručio da su studentski teatri u Jugoslaviji imali posebnu ulogu u razvoju pozorišne umjetnosti, od Dadova i Teatra levo u Beogradu, ITD-a u Zagrebu, ''Slobodana Principa Selje'', ''Hasana Kikića'' u Sarajevu i Studentskog pozorišta Banja Luka.

Prema njegovim rečima, bio je to "vrlo kvalitetan avangardni teatarski pristup koji je često bio interesantniji od učmalog profesionalnog pozorišta".

"Samo vi volite pozorište, lakše ćete da učite, lepše ćete da volite, sve će Vam biti lepše, ali ne možete da ga volite više nego ja, a ja se zovem Irfan Mensur. Srećan Vama rođendan i onima koji vas vode. I koji su vam omogućili da volite pozorište", istakao je glumac Irfan Mensur.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura