Aktuelno iz kulture

Evropska premijera srpskog filma "Trideset godina mature": Šta je preostalo od generacijskih snova?

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

17:37

Evropska premijera srpskog filma "Trideset godina mature": Šta je preostalo od generacijskih snova?
Evropska premijera srpskog filma "Trideset godina mature": Šta je preostalo od generacijskih snova? - Copyright Tanjug/Marina Maksimović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon martovske premijere u Beogradu, u Briselu je sinoć održana evropska premijera dokumentarnog filma "Trideset godina mature", autora Dušana Gajića.

Film prati generaciju maturanata Osme beogradske gimnazije, njihove živote i snove, uokvirene dešavanjima u Srbiji i Evropi u poslednje tri decenije.

"Dok se maturanti iz 1989. godine posle 30 godina ponovo okupljaju u beogradskoj gimnaziji, jedno pitanje lebdi u vazduhu: šta je preostalo od generacijskih snova? Je li makar približno ostvaren generacijski san maturanata, ako se on pojednostavljeno formuliše kao parola sa studentskih demonstracija devedesetih godina 'Beograd je svet'", navodi autor filma.

Tanjug/Marina Maksimović

 

Kroz razgovore sa bivšim drugovima iz razreda i pitanja njegove ćerke koja je odrastala u Briselu, Gajić pokušava da razluči da li je srpsko društvo i dalje "zapetljano" u neka od pitanja koja su ga mučila još 1989. godine - od odnosa prema Kosovu i susedima, preko EU perspektive, do stanja demokratije i identiteta pojedinca i društva u celini.

Nakon prikazivanja filma održan je razgovor autora i gledalaca o evropskoj perspektivi Srbije i trenutnoj geopolitičkoj situaciji u Evropi.

Tanjug/Marina Maksimović

 

Na projekciji filma u bioskupu "Galerija", u centru Brisela, prisustvovali su brojni predstavnici srpske dijaspore, medija, predstavnici diplomatskog kora zemalja čalnica EU i bivsih jugoslovenskih republika, kao i zvaničnici EU zaduženi za procese pristupanja Srbije EU.

U filmu učestvuju nekadašnji školski drugovi autora Dušana Gajića, danas novinari, lekari, umetnici - Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Vesna Pavlović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Ðorđević, Dejan Milićević, Milorad Miki Ristić i drugi.

Autor i producent filma je Dušan Gajić, koproducent je Radio televizje Srbije, a film su podržali Evropski fond za Balkan, Fondacija za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura