Aktuelno iz kulture

Ne postoje, a svuda su: Zašto su zmajevi prisutni u gotovo svim kulturama sveta

Komentari

Autor: Staša Rosić

21/06/2022

-

19:36

Ne postoje, a svuda su: Zašto su zmajevi prisutni u gotovo svim kulturama sveta
Ne postoje, a svuda su: Zašto su zmajevi prisutni u gotovo svim kulturama sveta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Niko nikada nije video pravog zmaja, ali gotovo svi na svetu znaju kako ta čudovišta izgledaju. 

Mnogo pre nego što su holivudski filmovi otelotvorili zmajeve, narodna predanja, ilustracije i slike održali su legendu o letećim stvorenjima živom.

Kina ima najdužuju kontinuiranu tradiciju priča o zmajevima koja seže gotovo 5.000 godina u prošlost.

Na drevnim slikama iz te zemlje zmajevi simbolizuju carsku vlast i sreću. Prema predanju, živeli su u vodi i mada su uglavnom bili bez krila, mogli su da lete. Što je najvažnije, donosili su kišu i plodnost zemlji. 

U kineskom zodijaku to je i najpovoljniji znak, a kostimi zmajeva neizostavni su u proslavama Kineske nove godine.

Smatra se da su i ostali azijski narodi, a naročito Japan i Vijetnam bili pod uticajem kineskog kulta zmaja. 

Međutim, zmajevi se pojavljuju i u svim ostalim krajevima sveta.

Od Mesopotamije do Stare Grčke

Među najstarijim spisima koji govore o zmajevima su priče iz Mesopotamije o zmijolikom božanstvu po imenu Tijamat, koje je izronilo iz mora da celi svet vrati u primordijalni haos.

Zahvaljujući mladom bogu Marduku koji je ubio Tijamata, kosmos je spasen. 

Pixabay

 

I u Starom pismu slično čudovište se više puta pominje - između ostalog i Levijatan, biće koje je mešavina kita i zmije, ali i u drugim sredozemnim i evropskim tradicijama.

Jedan od starogrčkih mitova, koji je postao možda i najzastupljeniji u vizuelnim umetnostima vekovima kasnije je mit o Jasonu i zlatnom runu.

Runo je navodno čuvao zmaj, koji nikada nije spavao, ali je zato Medeja, Jasonova ljubav, dobro poznavala narodnu medicinu i napravila biljni napitak kojim je uspavala čudovište. 

Sveti Đorđe ubija aždahu

Legenda koja se takođe dugo održala govori o heroju koji je spasao libijski grad Kirenu zlog zmaja. On je u grad ujahao na konju i kad je saznao za muke njegovih stanovnika sa tom nemani, obećao im je da će je ubiti, ukoliko svi preuzmu hrišćanstvo.

Pixabay

 

Sveti Đorđe postao je deo folklora, ali i vere i poštovan je u svim hrišćanskim konfesijama, a na našim prostorima slavi se kao krsna slava.

Ipak, manje je poznato da je još u Egiptu, osam vekova pre mita o Svetom Đorđu, bilo pisanih tragova o tome kako je bog Horus ubio Seta, koji je bio u obliku krokodila.

 

Legende o Zmejevima (ili zmajevima) su deo usmene tradicije u istočnoj Srbiji. 

U Podunavlju se verovalo da zmaj postaje od šarana, koji u određenoj fazi života izlazi iz Dunava i leti u planinu. 

Nekada se verovalo i da je Stara planina bila zmajevska planina, jer je na njoj postojala pećina u kojoj su se gnezdili zmajevi (ili "zmejevi", kako ih je u ovom kraju nazivaju). Zmejevi su umeli na planini da zalude čobanice i u obliku zraka postanu njihovi ljubavnici, a iz takvih odnosa rađala su se i deca. 

Kako to da čak i hiljadama kilometara udaljene kulture imaju gotovo istu predstavu o zmajevima i slične mitove koji ih okružuju?

Zmaj u kolektivnom nesvesnom

U svojoj knjizi "An Instict for Dragons" antropolog Dejvid I. Džouns izneo je teoriju da je tokom perioda od više miliona godina, prirodna selekcija utisnula u um naših predaka prepoznavanje zmaja kao pretnje.

profimedia

 

Osnova te teorije je studija sprovedena na majmunima koja je pokazala da instinktivno reaguju na slike zmija, baš kao i životinja iz porodice velikih mačaka ili ptica grabljivica.

Deluje da su naši zajednički preci bili oni pojedinci koji su se plašili istih stvari i zahvaljujući tome duže preživljavali i davali više potomstva.

Zmajevi, smatra Džouns, samo su kolaž ključnih osobina ultimativnih predatora: krila velike grabljivice, čeljust i kandže mačaka i tela zmija.

Ništa manje interesantna nije ni teza Adrijane Mejor da su drevni lovci na fosile, pronalazili tragove dinosaurusa, što ih je navodilo da pronađu objašnjenje za svoja otkrića. 

Komentari (0)

Kultura