Aktuelno iz kulture

Pet činjenica iz života Elvisa Prislija koje deluju čudnije od fikcije

Komentari

Autor: Staša Rosić

27/06/2022

-

19:20

Pet činjenica iz života Elvisa Prislija koje deluju čudnije od fikcije
Elvis Prisli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Film "Elvis" reditelja Baza Lurmana, čija je premijera u Beogradu održana 23. juna, predstavlja raskošnu biografiju "kralja rokenrola" iz perioda kada je osvajao svetske top liste svojim albumima.

Kroz puna dva i po sata filma prikazuje sve tamne strane šou biznisa, o kome javnost nije znala previše, barem ne u slučaju Elvisa Prislija.

Imajući u vidu Lurmanovu maštu, koju prepoznajemo u ostvarenjima kao što su "Mulen Ruž", "Romeo i Julija" i "Veliki Getsbi", mogli bismo da pretpostavimo da su neke od neverovatnih scena u ovom filmu izmišljene, ali kao što je to slučaj sa mnogim stvarima u životu Elvisa, stvarnost je nekad čudnija od fikcije.

Predstavljamo vam nekoliko neobičnih činjenica o legendarnom muzičaru, koje su nagoveštene i u novom filmu:

Elvis je jednom pevao psu

Legenda muzike i filma je šokirao gledaoce emisije Miltona Berla, svojom provokativnom koreografijom. Kako ne bi ponovio grešku svog kolege, voditelj Stiv Alen, koji je pozvao Elvisa u svoj program, tražio je od njega da se ne pomera tokom nastupa i na scenu mu je doveo psa sa cilindrom, tražeći mu da svoju pesmu "Hound Dog" otpeva njemu.

Elvis je šaljivo obavio svoj zadatak, ali po povratku u Memfis, na sledećem koncertu je rekao: "Oni ljudi u Njujorku me neće promeniti - pokazaću vam večeras kakav je pravi Elvis".

Na crnoj listi zbog plesnih pokreta

Puritanci su se toliko zgražavali na Elvisove izazovne nastupe, da ga je Federalni istražni biro smatrao potencijalnom pretnjom po bezbednost.

Štaviše, jedan sudija iz Floride, pretio je da će naložiti hapšenje pevača, jer "kvari" tinejdžere i navodno zatražio da na njegovom koncertu policija prati svaki pokret, kako ne bi napravio pogrešan potez.

Srećom, do toga nije došlo, barem ne zbog plesnih pokreta. Inače, Elvis je uhapšen dva puta u životu: jednom zbog prebrze vožnje, a drugi put zato što se potukao sa vlasnikom benzinske pumpe, kom je zasmetalo što njegovi obožavaoci blokiraju prolaz ostalim kupcima koji su bili u redu za točenje goriva.

Pucao je u televizore

Elvis je jednom prilikom u svom domu u Grejslendu pucao u televizor, dok je gredao nastup svog prijatelja, pevača Roberta Gulea. Štaviše, pucao je više puta, a prema njegovim biografima iza kuće je imao "groblje" starih televizora, na kojima je vežbao gađanje.

Navodno je pucao i u televizor u motelu u Ešvilu 1975, ali niko ne zna zašto je to radio.

U poslednjim godinama života postao je paranoičan

Neumerenost u narkoticima odvela je Elvisa u paranoju, pa je tako postao preterano suzdržan prema svojim obožavaocima. Jednom je čak potegao pištolj na fana koji je tokom koncerta izleteo na binu. 

profimedia

 

Istini za volju, zaista je dobijao pretnje smrću, a kralj rokenrola bio je opsednut idejom da mu o glavi radi Majk Stoun, karate instruktor koji je imao aferu sa njegovom ženom Prisilom.

Imao je lekara koji mu je propisivao narkotike

Iako se u filmu pominje samo jednom ili dva puta, Džordž Nikopulos, poznat kao Dr Nik, bio je Prislijev lični lekar i čovek koji je u velikoj meri ubrzao njegov pad neodgovorno mu proipisujući narkotike i lekove za smirenje.

Nakon što je sporadično lečio muzičara nekoliko godina, od 1970. je postao njegov stalni zaposleni koji ga je obezbeđivao svim pilulama koje bi poželeo.

Elvis je preminuo 16. avgusta 1977. od srčanog udara, ali se sumnjalo da je uzrok upravo predoziranje lekovima. atio je od povišenog krvnog pritiska, glaukoma, uvećanog debelog creva, emfizema, oštećenja jetre, a srce mu je bilo oko dva puta veće od normalnog. Naknadno je utvrđeno da mu je u poslednje dve godine života Dr Nik propisao 19.012 različitih tipova lekova.

Komentari (0)

Kultura