Aktuelno iz kulture

"Duhovi" iz Notr Dama: Mistični zvuk zvona Bogorodičine crkve, koja zapravo ne zvone

Komentari

Autor: Art Net

03/07/2022

-

22:18

"Duhovi" iz Notr Dama: Mistični zvuk zvona Bogorodičine crkve, koja zapravo ne zvone
"Duhovi" iz Notr Dama: Mistični zvuk zvona Bogorodičine crkve, koja zapravo ne zvone - Copyright Philippe Lopez/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Od razornog požara 2019. godine, Notr Dam u Parizu je zatvoren za javnost. Svetski poznata katedrala stara preko 850 godina trebalo bi da bude otvorena tek 2024. godine.

U međuvremenu, njena zvona, koja su nekako preživela požar, "tiho zvone" u Pompidu centru, u okviru jedinstvenog projekta američkog umetnika Bila Fontane, koji istražuje njihov zvuk, ali ne onaj kakav biste očekivali od ovih džinovskih instrumenata.

Naime, on uz pomoć posebnih uređaja beleži vibracije zvona koje se konstantno menjaju, u zavisnosti od toga šta se oko njih dešava.

Stotinama godina, te vibracije su bile tiha refleksija grada, objašnjava umetnik.

"Fizička je činjenica da ova zvona konstantno vibriraju. To je kao duh koji živi u Notr Damu. To je glas, duša i dah zvona", rekao je Fontana za Art Net.

 

 

Otkako je dobio dozvolu da uđe u katedralu prošle godine, Fontana je instalirao akcelometre, uređaji koji beleže i najsitnije vibracije, kako bi osluškivao svako zvono.

Podešavajući snimljeni zvuk tako da bude čujan i ljudskim ušima, Fontana je omogućio jedinstveno iskustvo slušanja tihih zvona.

"Rezultat je prelep, gotovo mističan zvuk. Njihova ličnost se menja sa meteorološkim prilikama i periodom dana. Tokom normalnog radnog dana u Parizu, Notr Dam je gradilište, tako da zvona 'slušaju' gradnju. Popodne i uveče, ponekad imate ulične muzičare ispred katedrale. Ujutro se čuju ptice u zvoniku", kaže umetnik.

Notr Dam ima deset zvona u svojim zvonicima. Najstarije, poznato kao Emanuel, potiče iz 15. veka, ali je ponovo izliveno 1681. 

Tokom Francuske revolucije, jedino to zvono koje je zvonilo da označi mnoge velike događaje u Parizu, uključujući krunisanje kraljeva, ali i kraj Prvog i Drugog svetskog rata, nije izliveno za municiju.

Pixabay

 

Takođe, 2013. su radi bolje akustičnosti, sva zvona, sem Emanuela, zamenjena.

Fontana sada uživo strimuje zvuk zvona u Pompidu centru i u saradnji sa francuskim telekomunikacionim kompanijama, planira da doda video prenos uživo svojim budućim izložbama. 

Svoj rad uskoro će predstaviti i publici Arter galerije u Istanbulu, kao i na Festivalu Ars Elektronika u Lincu.

Ugovor koji je potpisao sa Parizom traje do kraja rekonstrukcije, tako da će još barem nekoliko godina slušati tiha zvona.

Komentari (0)

Kultura