Aktuelno iz kulture

Oboistkinja Ivana Dakić : Kad sednete u kola, možete nekad da pustite i obou

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

11:16

Oboistkinja Ivana Dakić : Kad sednete u kola, možete nekad da pustite i obou
Ivana Dakić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je oboistkinja Ivana Dakić koja je govorila o organizaciji petog "Oboa festa" održanog od 28. juna do 1. jula u Beogradu.

Dakić je navela da je "Oboa fest" značajan za publiku Beogradu jer je upoznaje "sa neobičnim instrumentom koji nije baš puno u upotrebi".

"Svi znaju za klavir, violinu, gitaru. Oboa možda nekima nije baš bliska, ali svakako je jedan od najlepših instrumenata. Mnogi je smatraju kraljicom duvačke sekcije", istakla je Dakić.

"Oboa fest" je, između ostalog, imao značajanog gosta iz Francuske oboistu Žana Luja Kapecalija koji je izveo koncert u Beogradskoj filaharmoniji, a poseban nastup imali su i polaznici njegovog masterklasa.

Dakić je ocenila da je oboa sve više zastupljena u Srbiji, pošto je ima u sve tri muzičke akademije kao i u svim muzičkim školama u Beogradu.

"Kao osnivač 'Oboa festa' primećujem veliku razliku kod dece koji su polaznici u odnosu na prvu godinu. Ova godina je po meni najbolja. Očekujem da će sledeća biti još bolja", rekla je Dakić.

Slušaoci obou sigurno mogu prepoznati iz baleta "Labudovo jezero" Petra Iliča Čajkovskog, a sagovornica Tanjuga naročito voli Četvrtu simfoniju Gustava Malera gde "u trećem stavu oboa svira jedan predivan solo".

"Kad sednete u kola, možete nekad da pustite i obou", preporučila je Dakić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura