Aktuelno iz kulture

Džordž R. R. Martin upozorava: Moje knjige su odlutale od serije "Igra prestola"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2022

-

08:53

Džordž R. R. Martin upozorava: Moje knjige su odlutale od serije "Igra prestola"
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džordž R. R. Martin, autor knjiga na osnovu kojih je snimljena "Igra prestola", priznao je da se u pisanju završetka serijala "Pesma leda i vatre" sve više "udaljava" od događaja u seriji i da je on zamislio sasvim drugačiji kraj svoje sage.

"Radio sam u svojoj zimskoj bašti. Stvari rastu i menjaju se, kao što to biva sa nama baštovanima. Stvari se izokrenu, promene, dođu mi nove ideje, ispostavi se da stare na rade i ja pišem, iznova pišem, restruktuiram, sve cepam i krećem ispočetka", napisao je Martin na svom blogu.

On se našalio da njegov proces pisanja sigurno deluje "ludački", ali je obećao i da će ljubitelji njegovih knjiga dobiti drugačiji kraj od žestoko osporavane završnice serije. 

"Ono što sam primetio je da me moje baštovanstvo vodi sve dalje i dalje od serije. Da, neke stvari koje ste videli na HBO u 'Igri prestola' takođe ćete videti i u 'Vetrovima zime' (mada ne na isti način), ali će ostatak većinom biti sasvim drugačiji. Neće svi likovi koji su preživeli do kraja 'Igre prestola' preživeti i u 'Pesmi leda i vatre', niti će svi likovi koji su umrli u 'Igri prestola' umreti i u 'Pesmi leda i vatre'. Neki naravno hoće. Možda i većina. Ali definitivno ne svi. Naravno, mogu se sledeće nedelje predomisliti dok pišem sledeće poglavlje. To je baštovanstvo", napisao je Martin.

Knjiga "Vetrovi zime", koja će biti šesta u seriji, sada kasni već punih 11 godina za prethodnim delom "Ples sa zmajevima". Pisac je u jednom intervjuu ranije rekao da bi voleo da su knjige išle u korak sa serijom. 

"Kada su počeli da snimaju seriju, već sam imao gotove četiri knjige, a peta je izašla baš u vreme početka 'Igre prestola' 2011. Imao sam prednost od pet knjiga i to velikih; nikad nisam mogao ni da pomislim da će me prestići, ali jesu. Stigli su me i prestigli. Zato je došlo do malo čudne situacije, jer je serija otišla u nekom drugom pravcu. Tako da, ja još radim na knjizi, a moj kraj pročitaćete kad bude gotova", rekao je tada Martin.

Martinovo kaskanje za serijom i neprestano odlaganje lansiranja "Vetrova zime", postalo je i predmet šale na internetu, pa se čak i pisac svojevremeno našalio na sopstveni račun u emisiji "Konan".

On je ranije na svom blogu objasnio da mu očekivanja prave još veći pritisak, a onda i kreativnu blokadu.

"Kad se mnogo stvari dešava velikom brzinom, ja sve više i više zaostajem. Sada u velikom zaostatku, a pokušaji da sustignem mi stvaraju sve veći pritisak", rekao je Martin. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura