Aktuelno iz kulture

"Nećeš biti sama": Horor film snimljen na Staroj planini osvojio glavnu nagradu korejskog festivala fantastike

Komentari

Autor: Variety

18/07/2022

-

10:16

"Nećeš biti sama": Horor film snimljen na Staroj planini osvojio glavnu nagradu korejskog festivala fantastike
"Nećeš biti sama": Horor film snimljen na Staroj planini osvojio glavnu nagradu korejskog festivala fantastike - Copyright Focus Features

veličina teksta

Aa Aa

Horor "You Won't Be Alone" (Nećeš biti sama) koji je sniman na Staroj Planini, osvojio je glavnu nagradu korejskog Međunarodnog festivala fantastičnog filma u Bučonu. 

Film u produkciji Srbije i Australije priča priču iz 19. veka o devojci koja se pretvorila u vešticu, a u glavnoj ulozi je Nomi Rapas, zvezda filma "Devojka sa tetovažom zmaja".

Isti film doneo je reditelju Goranu Stolevskom nagradu za "režisere vredne pažnje" na Festivalu u Palm Springsu ranije ove godine, a prikazan je i na prestižnom Sandens festivalu.

"Ovaj film je fenomenalan pokušaj da se osnove čovečanstva interpretiraju kroz sredstva žanra koristeći izolovana bića pozajmljena iz narodnih priča uz dodatak misterije. ovo remek-delo ističe se izvanrednom režijom i pametnim pristupom izvlačenja empatije iz ambisa ljudske psihologije", saopštio je žiri festivala, a preneo Variety.

Više od 150 srpskih filmskih radnika bilo je deo snimanja ovog filma, uz vođstvo lokalne produkcije iz Srbije, Balkanic Media. Deo srpske ekipe činili su: umetnička direktorka Jovana Mihajlović, set dekoraterka Mina Burić, kostimografkinja  Sladjana Perić-Santrač, menadžer lokacije Stefan Todorović i mnogi drugi.

Snimanje u Srbiji privuklo je produkciju filma  zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kako navode producenti, i uz operativno vođenje Filmskog centra Srbije. Film je uspešno izvršio povraćaj sredstava što je činilo važan deo finansiranja.

Selo Pokrovenik, jedinstveno po kamenim kućama

Ovaj natprirodni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrovenik koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine na Staroj planini. Pokrovenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima i pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

"Razmotrili smo preko 100 sela u čitavoj Srbiji i na kraju  smo se odlučili za Pokrovenik kao ključnu lokaciju filma. To je izuzetno i predivno mesto, sa mnoštvom očuvanih starih kuća i prelepom prirodom. Imali smo veliku sreću da sarađujemo sa predsednikom sela, gospodinom Kostadinovićem, kao i sa porodicama koje žive u Pokroveniku, a koji su pružili neverovatnu podršku za snimanje filma. Kako svaka produkcijska ekipa može uneti pometnju, naš cilj je bio da uvek imamo ekološki pristup i da film ostavi što je manje moguće svojih otisaka", kazao je Džonatan Ingliš iz Balkanic Media.

Tokom pripreme i snimanja filma, ekipa je oko pet meseci radila i živela oko Pokrovenik sela. Veliki deo budžeta za snimanje potrošen je u toj oblasti i, u znak zahvalnosti za svu velikodušnost prema ljudima koji tamo žive, produkcija je renovirala kuće i štale koje su bile stare i ruinirane, kao i staru zgradu ambulante i pristupni put ka selu.

"Ovaj međunarodni film je pokazao da postoje mnogobrojne mogućnosti u Srbiji za snimanje filmova i izvan Beograda,  sa izuzetnim lokacijama poput Stare planine. Ovaj film nije imao samo ekonomsku vrednost, već i ekološku, filantropsku i promotivnu za Staru planinu i Srbiju", zaključuje se u saopštenju producenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura