Aktuelno iz kulture

Nagrade AFIFS uručene Arsenijeviću i Ogresti: "Strahinja Banović" i "Plavi cvet" trijumfovali u svojim kategorijama

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

22:42

Nagrade AFIFS uručene Arsenijeviću i Ogresti: "Strahinja Banović" i "Plavi cvet" trijumfovali u svojim kategorijama
Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković - Copyright Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) večeras je svečano uručena rediteljima Stefanu Arsenijeviću i Zrinku Ogresti, treće večeri Festivala evropskog filma na Paliću.


Arsenijević je nagradu AFIFS dobio za "Strahinju Banovića" u kategoriji najboljeg srpskog filma, a hrvatski sineasta Ogresta za "Plavi cvijet" kao najbolju srpsku manjinsku koprodukciju, između dva Palićka festivala.

"Jako mi znači ova nagrada u ovom kontekstu, posebno što dolazi od profesionalaca čije mišljenje i rad zaista cenim", rekao je Arsenijević primajući nagradu na Letnjoj pozornici Palića.

Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

 

Reditelj je dodao da je nagrada AFIFS na Paliću zatvaranje kruga, pošto je pisanje "Strahinje Banovića" počelo razgovorom sa migrantima u okolini Subotice, u Staroj ciglani.

"Ti susreti su nas zauvek promenili i pokazali put koji treba da sledimo kada pravimo ovaj film", istakao je Arsenijević.

Ogresta je rekao da dobija lepu nagradu i pozvao posetioce da iduće subote pogledaju "Plavi cvijet" na Hrvatskoj radio-televiziji.

Reditelj je priznao da bi mu bilo strašno drago da se ponovo pojavi na Paliću sa nekim novim filmom, i primetio da u hrvatskoj kinematografiji otvaraju prostori za nove ljude.

"Toplo gajim nadu da oni koji odlučuju o filmu u Hrvatskoj neće zaboraviti one koji su zadužili tu kinematografiju", rekao je Ogresta.

Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

 

 

Žiri AFIFS je ocenio, između ostalog, da je "Strahinja Banović" "prepleo je tradiciju sa aktuelnim, gorućim pitanje savremenog sveta, migrantima", dok "Plavi cvijet" "snažnom a nepretencioznom poetikom ispituje nemogućnost komunikacije čoveka sa drugima i samim sobom".


O AFIFS nagradama su odlučivali novinari Tanja Nježić iz Blica, Zorica Dimitrijević iz portala za Kulturu jugoistočne Evrope i Vladimir Džudović iz Radio Beograda.

U obraćanju prisutnima, Nježić je istakla da AFIFS "nagrada ustoličuje srpski film u palićkom kontekstu", dok je Dimitrijević istakla da je "srpska filmska produkcija postala obilna i vreme je da odamo priznanje najboljima".

Trećeg festivalskog dana na Letnjoj pozornici na Paliću prikazani su u okviru Glavnog takmičarskog programa "Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo i “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua.

U selekciji "Paralele i sudari” u bioskopu Abazija bili su filmovi "Budale" Tomaša Vasilevskog, "Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem i "Granice ljubavi” Tomaša Vinskog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura