Aktuelno iz kulture

Preminuo reditelj Bob Rafelson, tvorac serije i grupe "The Monkees"

Komentari

Autor: Variety

25/07/2022

-

09:53

Preminuo reditelj Bob Rafelson, tvorac serije i grupe "The Monkees"
Preminuo reditelj Bob Rafelson, tvorac serije i grupe "The Monkees" - Copyright Tanjug AP/AP Photo/File

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Bob Rafelson, jedan od tvoraca serije "The Monkees" i istoimenog sastava o kom je serija govorila, preminuo je u subotu u 89. godini, a vest je juče potvrdio Miki Dolenc, pevač i bubnjar grupe.

Dolenc je na Tviteru izrazio tugu povodom smrti čuvenog reditelja.

"Nažalost, Bob je preminuo sinoć, ali sam imao priliku da mu pošaljem poruku u kojoj sam mu rekao koliko sam večno zahvalan što je video nešto u meni. Hvala od srca, prijatelju", napisao je on.

 

 

Poznat po svom radu tokom ere Novog Holivuda, Rafelson je često sarađivao sa glumcem Džekom Nikolsonom. Zajedno su radili na filmu "Pet lakih komada" koji je Rafelsonu doneo dve nominacije za Oskara, za najbolji film i scenario 1971. godine. Jedno od njegovih poznatih ostvarenja je i film "Poštar uvek zvoni dvaput".

Rafelson je kokreirao TV seriju "The Monkees", osvojivši nagradu Emi za izvanrednu humorističku seriju zajedno sa Bertom Šnajderom 1967. godine, piše Variety.

Serija je govorila o rok kvartetu po uzoru na Beatles koji su pokušavali da se probiju na rokenrol sceni. Nakon serije do 1971. godine objavili su veliki broj singlova koji su postali planetarni hitovi, a među njima su pesme "Last Train to Clarksville", "Pleasant Valley Sunday", "Daydream Believer" i "I'm a Believer". 

Kasnije su se okupljali kako bi nastupali po turnejama, a izdali su i nekoliko studijskih albuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu