Aktuelno iz kulture

Jovan Matić, pevač Del Arno Benda: U žanru smo u kojem nije sramota svirati i sa osamdeset godina

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

09:51

Jovan Matić, pevač Del Arno Benda:  U žanru smo u kojem nije sramota svirati i sa osamdeset godina
Jovan Matić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar Jovan Matić koji je govorio o večerašnjem nastupu u Botaničkoj bašti u Beogradu, kojom se završava koncertna serija "Garden Sessions".

Matić je rekao da mu je baka živela nedaleko od Botaničke bašte, na koju je kao dete gledao kao na mističan park, i delovala je kao savršen muzički ambijent.

"Jedan san se ostvario", rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, Del Arno Bend nikad ne prilazi posebno nekom koncertu u odnosu na drugi, ali nastup u rodnom gradu uvek nosi posebno uzbuđenje.

"Uvek sam pozitivno nervozan pre svaki koncert u Beogradu. Svirati za svoje komšije nešto je najugodnije, pogotovo u onakvom ambijentu. Botaničku baštu upisaćemo, nadam se, zlatni slovima u biografiju", rekao je Matić.

Imajući u vidu da Del Arno Bend imao previše materijala kog je nemoguće ugurati u jedan koncert, Matić najavljuje u Botaničkoj bašti retrospektivu sa osvrtom na gotovo svaki album, uz predstavljanje novog singla "Sunce" i još jedne neobjavljene pesme. Uz to, bend je obnovilo duvačku sekciju i na ovom koncertu prvi put rade kombinaciju samo sa trombonima i saksofonima.

"Čvrstog stava sam, ako ste pravilo odabrali izraz kroz koji kanite da predstavite svoju umetnost nema razloga da se od tog modela odmaknete. I dok imate šta da kažete idete dalje. Dugovečnost nije posledica što ste uporni i tvrdoglavi", naglasio je muzičar.

Razlog da se staje je ako biste primetili da ste počeli samog sebe da kopirate iz pesme u pesmu, a Matić dodaje da se u tom slučaju "stavi šah tabla pod mišku i ode na Kalemegdan".

"Moj čvrsti utisak je da mi napredujemo u smislu onoga šta želimo kažemo. Dokle god budemo imali šta da kažemo nećemo stajati. A imamo sreću da smo u žanru u kojem nije sramota svirati sa sedamdeset, a bože zdravlja i osamdeset godina", naveo je Matić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Upitan kako vidi današnju rege scenu, Matić je ocenio da je došlo "političko-socijalno doba gde je popularna buntovna kultura postala smetnja i mnogi žanrovi i rege su otišli ipsod radara".

"Stiče se utisak da su mnogo manje aktivni. Zapravo ispod mejstrim radara čitave grupacije umetnika funkcionišu, imaju odličnu komunikaciju sa publikom. Došlo je do razdvajanja korporativnog pristupa muzici, gde dobijate gotove proizvode kao maramice, i umentosti koja se odvija izvan svetlosti reflektora", ocenio je Matić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura