Aktuelno iz kulture

Umetnik traži preko šest hiljada dolara za "umetničku instalaciju" - krišku kiselog krastavca

Komentari

Autor: Guardian

29/07/2022

-

21:45

Umetnik traži preko šest hiljada dolara za "umetničku instalaciju" - krišku kiselog krastavca
ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Australijski umetnik Metju Grifin napravio je umetničku "instalaciju", tako što je krišku kiselog krastavčića iz burgera popularnog lanca restorana brze hrane zalepio na plafon galerije. 

Svoje "umetničko delo" on će prodati po ceni od 6.200 dolara, ali kupac zapravo neće dobiti orginalni krastavčić, nego uputstvo kako da rekonstruiše instalaciju u svom domu.

Delo je izloženo u "Majkl Let" galeriji u Oklandu na Novom Zelandu, a njegova svrha je da podstakne razgovore o tome kako se "vrednost i značenje generišu kod ljudi", objašnjava Rajan Mur, čelnik kolektiva, koji predstavlja Grifina.

"Generalno govoreći, umetnici nisu oni koji odlučuju da li je nešto umetnost ili ne. Da li je nešto vredno i značajno kao umetničko delo zavisi od toga kako mi kao društvo to koristimo ili govorimo o tome", istakao je Mur za Gardijan. 

Krastavčić, kako je Mur objasnio, zalepio se za plafon zahvaljujući ostacima burger sosa, a činjenica da će kupac moći da i sam rekreira "delo", je upravo ono što ga čini "dobrim", objasnio je predstavnik umetnika.

"Tu nije reč o virtuoznosti umetnika koji stoji nasred galerije i baca krastavčić na plafon. Nije važno kako je dospeo tamo, sve dok ga neko ne izvadi iz burgera i baci na plafon. Taj gest je tako čist i ispunjen radošću", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura