Aktuelno iz kulture

Zavirite u savremeno "svetilište" Džefa Kunsa na grčkom ostrvu Hidra posvećeno Apolonu

Komentari

Autor: ArtNet

05/08/2022

-

22:18

Zavirite u savremeno "svetilište" Džefa Kunsa na grčkom ostrvu Hidra posvećeno Apolonu
Zavirite u savremeno "svetilište" Džefa Kunsa na grčkom ostrvu Hidra posvećeno Apolonu - Copyright Prinstscreen YouTube/Judith Benhamou-Huet Reports

veličina teksta

Aa Aa

Džef Kuns organizovao je jednu od njegovih najneobičnijih izložbi do sada pod nazivom "Apolon" na grčkom ostrvu Hidra i to u nekadašnjoj klanici.

Mesto na kom su nekada klali životinje, umetnik je pretvorio u svetilište posvećeno Apolonu i ponudio mu raznovrsne "darove".

Reč je o projektu u okviru Deste fondacije kolekcionara Dakisa Joanoua, koji prema organizatorima izložbe, predstavlja dijalog između savremenog i drevnog".

Već na prilazu nekadašnjoj klanici, nalazi se "Apolonov vetrokaz", motorizovano sunce od čelika i bronze, koje blistavim licem pozdravlja posetioce izložbe.

U srcu  je instalacija "Apolonova kitara" sa nešto drugačijim viđenjem grčkog boga, a prisutni mogu da uživaju u pesmama koje su mešavina klasične grčke i savremene pop muzike.

Zidovi klanice oslikani su po ugledu na freske iz Boskoreala, u blizini Pompeja, a na jednom od njih visi "žrtva" Apolonu - skulptura koja predstavlja par šarenih patika, jednostavno nazvana "Najki patike".

Izloženo je i još nekoliko radova Džefa Kunsa, kao što su "Hromirana kugla na tronošcu" i reference na "Fontanu" Marsela Dišana, odnosno pisoar, piše ArtNet.

"Izložba aktivira sva čula kroz muziku, paljenje žalfije i žrtvene hlebove, po ugledu na drevna vremena. Uz zvuk drevne kitare koja svira savremene pesme, dva muzička formata su nekad u potpunom raskoraku, a nekad u nadrealnoj lepoti. Izložba je metafizička i slavi ljudsku istoriju i težnje", stoji u opisu izložbe.

Džef Kuns važi za jednog od najtraženijih živih umetnika, a njegov hromirani "Zec" prodat je po ceni od 91,1 milion dolara, što ga čini najskupljim delom savremene umetnosti.

I dok su neki kritičari njegov rad odbacivali kao neukusan i čak kič, drugi ga već decenijama vide kao pionira i značajnu figuru za istoriju umetnosti.

Takođe, šezdesetpetogodišnji umetnik iza sebe ima ne samo rekorde, već i brojna priznanja – od Medalje umetnosti koju mu je dodelila Vlada SAD, do francuskog ordena Legija časti.

Umetnik je prvu izložbu imao daleke 1980. godine. I od tada do danas jedan je od onih stvaralaca čija su dela najviše puta izlagana, i to u najprestižnijim svetskim galerijama i muzejima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura