Aktuelno iz kulture

"Cacijev uspomenar" zatvorio manifestaciju Karavan kulture

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

09:55

"Cacijev uspomenar" zatvorio manifestaciju Karavan kulture
Milan Caci Mihailović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišna manifestacija "Karavan kulture na Vračaru" sinoć je svečano zatvorena u Beogradu 102. izvođenjem predstave "Cacijev uspomenar", autorskim projektom glumca Milana Cacija Mihajlovića.

Kulturni karavan je time svoje putovanje završio nakon manje od mesec dana na opštini Vračar na Skveru Milene i Gage, posvećen slavnom glumačkom paru - Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

Ovo je prvi put da se pod tim nazivom održava manifestacija pozorišnih predstava za decu i odrasle, iako se već četiri godine održava slična manifestacija manjeg obima na platou kod Viške ulice, pored Kalenić pijace.

Ove sezone zamišljen je koncept da se tokom četiri vikend večeri, subotom, predstave igraju na različitim trgovima - skverovima Vračara, a Karavan je krenuo na "put" 16. jula na istom mestu.

Tada je posle svečanog otvaranja održana predstava za decu "Princ žaba" i monodrama za odrasle "O glumatanju" Slobodana Ćustića.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Onda je festival nastavljen 23. jula na platou Mome Kapora (komadi "Aska i vuk" i "Ljubavni vremeplov") i 30. jula, na spomenutom platou kod Viške ulice, da bi se večeras vratio u svoje izvorno gnezdo - Skver Milene i Gage.

Glumac Miljan Prljeta najavio je Cacija Mihajlovića kao "legendu Vračara", koji je 30 godina sakupljao anegdote iz glumačkih bifea u teatrima, gde su uključeni svi mogući dramski umetnici tokom spremanja predstava i šire od toga.

Mihajlović je pred većim brojem publike na improvizovanoj sceni Skvera Milene i Gage, izjavio da seoseća posebno, jer igra na trgu koji nosi ime velikih glumaca koje je mnogo voleo i sa kojima je često delio pozorišnu scenu.

Sa Draganom Nikolićem je glumio pune 42 godine u matičnom pozorištu Atelje 212, dok je sa Milenom Dravić često igrao na pozornici Zvezdara teatra.

"Zahvalan sam gradu što je napravio Skver Milene i Gage, jer takvim velikim ljudima je i potrebno da im se Beograd oduži. Bili su specifičan par, jer su predstavljali ne samo vrhunske glumce, već su bili sinonim za onaj pravi kvalitetni Beograd kome želimo da se vratimo. Gagu Nikolića su odavno zvali "Gospodin Mangup", a to on i jeste bio. Zato se sada osećam potpuno drugačije što igram predstavu na trgu koji nosi njihovo ime", rekao je Mihajlović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Glumac je otkrio da su na Vračaru u neposrednoj okolini živeli i Velimir Bata Živojinović, Petar Kralj, Vlastimir Ðuza Stojiljković, Ljuba Moljac, Petar Banićević i mnogi drugi koji nisu više sa nama.

Na osnovu svoje tri knjige (2007, 2010, 2019) o beleškama anegdota iz pozorišnog života, Milan Caci Mihajlović je 102. put sproveo publiku kroz izvanredne priče o legendama kao pravi spomenar.

Ljubitelji dramske umetnosti uz grohote smeha su uživali u istinitim pričama o legendama kakvi su bili Zoran Radmilović, Dragan Gaga Nikolić, Taško Načić, Mihajlo Bata Paskaljević, Milutin Butković, Danilo Bata Stojković i drugi.

Predstava je podsetila na mnoge književnike tog doba koji su stasavali - Danilo Kiš, Borislav Pekić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dragoslav Mihajlović, Brana Crnčević, ali i dramski pisac Dušan Kovačević koji je kao mlad blistao sa svojim komedijama "Maratonci trče počasni krug" i "Radovan III".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kroz skoro puna dva sata "Cacijev uspomenar" je vratio publiku u srećna doba decenijama unazad, kojeg više nema i time zatvorio Karavan kulture na Vračaru, na sceni Skvera Milene i Gage, u organizaciji GO Vračar u saradnji sa "Božidarcem".

Dok još nije pala noć, sadržajan program na ovom skveru je bio u znaku dečjih predstava - "Laza mamina maza" (igraju - Biljana Mitrović, Dejan Stojaković i Nemanja Janičić) i porodični mini mjuzikl "Pipi i Pan u potrazi za Crvenkapom".

Održan je i nastup plesne grupe "Beogradskog igračkog centra", u okviru njihovog projekta "Vračar_srce Beograda", a grupa mladih iz Cepore izvela je odlomke svog dramsko-plesnog performansa "Ogledalo".

Komentari (0)

Kultura